Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 45. redoviti susret vojnih kapelana na Palama

Pale (IKA)

Misnim slavljem započeo je u četvrtak, 20. lipnja 2024. u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika na Palama 45. redoviti susret svećenika koji djeluju kao vojni dušobrižnici u Vojnom ordinarijatu u BiH, objavila je KTA.

Misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić. Koncelebrirali su generalni vikar Vojnog ordinarijata BiH Željko Čuturić, vojni kapelan don Fabijan Stanušić i još šest vojnih kapelana.

Na početku mise, nakon pozdravnih riječi, mons. Vukšić je spomenuo proroka Iliju i Elizeja kao „dva Božja svjedoka i navjestitelja koja su u svojoj službi morali pretrpjeti mnogo kako bi ostali vjerni svom poslanju“.

„Još više nego Elizeja sjećamo se Ilije proroka koji je u jednome času doslovce zavapio: ‘Gospodine, ne mogu više!’ Ljudski gledano razočaran, želio je čak napustiti službu proroka, Božjega svjedoka i navjestitelja“, istaknuo je nadbiskup Vukšić. Dodao je i kako se ohrabren Božjom intervencijom i pomoći drugih dobrih ljudi Ilija vratio službi te kako je nešto slično kasnije njegov nasljednik Elizej prolazio u životu.

Naglasio je kako je njihov primjer uvijek suvremen za svakog Isusova navjestitelja, svjedoka i učenika koji želi biti vjeran. „Svatko dođe u napast da zbog nekih razloga zavapi: ‘Gospodine, ne mogu više!’“, rekao je vrhbosanski nadbiskup te je pozvao nazočne neka se mole za zagovor proroka Ilije, Elizeja i svih velikih navjestitelja i svjedoka Božjih, kako bi današnjim Božjim svjedocima i navjestiteljima u „časovima teškim, koji sa sobom nose razočaranja i neuspjehe, bili potpora, blagoslov i snaga“.

U radnom dijelu sastanka, najprije se pristupilo usvajanju zapisnika s 44. susreta vojnih kapelana, kojeg je pročitao mons. Čuturić, a zatim je izvješće s hodočašća u Lourdes podijelio kancelar Vojnog ordinarijata zapisničar don Josip Tadić.

U nastavku sastanka govorilo se o hodočašću u Mariju Bistricu i molitvenom pohodu na Bobovac. Potom su kapelani kratko predstavili stanje u kapelanijama, a zatim se razgovaralo o božićnom koncertu i duhovnoj obnovi, kao i o sljedećem sastanku.

Nakon sjednice domaćin susreta, župnik i vojni kapelan don Fabijan Stanušić pozvao je nazočne na zajednički objed.