Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan četvrti Hod za Gavrana

Sveti Rok (IKA)

U spomen na 30. obljetnicu pogibije Damira Tomljanovića Gavrana, koji je na južnim obroncima Velebita zajedno s braniteljima bio na braniku domovine, u subotu 18. veljače 2024. održana je četvrta hodnja.

Ideja za tu hodnju zaživjela je u organizaciji Josipa Lukinića-Jope iz HPD-a „Gora“ u Zagrebu i Udruge specijalne policije Grom u Karlovačkoj županiji. Da je ideja „pala na plodno tlo“ govori to da je u Hodu za Gavrana ove godine sudjelovalo oko 250 sudionika.

Hod je započeo misom u Svetom Roku koju je predvodio župni vikar u Gračacu i susjednim župama fra Kristijan Radas. Nakon toga informacije o Hodu za Gavrana prenio je predsjednik udruga specijalne policije Hrvatske, a ujedno i predsjednik Udruge specijalne policije Grom u Karlovačkoj županiji Josip Slaćanin. Uz Gromove nazočili su Omege, Risovi, Rode i Jastrebovi. Najbrojnija skupina hodnje bili su katolički skauti Šibenske biskupije, njih 84 sa svojim roditeljima, kao i više planinara iz PD-a Dubovac i HPD-a Klek iz Ogulina.

Svi sudionici došli su vozilima do prijevoja Mali Alan. Zatim su hodnjom po Majstorskoj cesti, u koloni s križem, državnom zastavom i zastavama udruga stigli do kapelice posvećene Damiru Tomljanoviću Gavranu. Dok je kolona hodala prema mjestu gdje je Damir Tomljanović Gavran poginuo, pored svake spomen-ploče poginulog branitelja stavljena je ruža. Molitvu za Gavrana kod kapelice predvodio je prior Karmelskog samostana u Gospiću o. Tiho Radan.

Po riječima organizatora Josipa Lukinića ovogodišnja hodnja bila je „pun pogodak“, osobito zbog sudjelovanja mladih skauta iz Šibenske biskupije čiji je predsjednik Ivan Skočić prošao hodnju s 10-godišnjim sinom na leđima.