Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan donatorski koncert za obnovu crkve Sv. Marka u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U crkvi Bezgrešnog Srca Marijinog na zagrebačkom Jordanovcu održan je, u subotu 26. rujna, donatorski koncert za obnovu zagrebačke crkve Sv. Marka u organizaciji Hrvatskoga kulturnog društva „Napredak“ - Zagreb i oratorijskoga zbora župne crkve Sv. Marka „Cantores Santci Marci“.

Pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača, oratorijski zbor crkve Sv. Marka „Cantores Santci Marci“ i Hrvatski barokni ansambl, uz soliste Anabelu Barić, Moniku Cerovčec, Franca Klisovića i Emanuela Tomljenovića, izveli su djela Marc-Antoinea Charpentiera i Johanna Sebastiana Bacha. Koncert je održan u sjećanje na dugogodišnjega člana uprave Hrvatskoga kulturnog društva „Napredak“ – Zagreb profesora Franju Marića.

Prefekt oratorijskoga zbora crkve Sv. Marka „Cantores Santci Marci“ Mario Cvitanović istaknuo je da zbor djeluje od 1920. te da ove godine slavi 100. obljetnicu.

„Djelujemo u crkvi Svetoga Marka, ali i šire. Naš zbor se natječe na raznim natjecanjima i bilježimo brojne uspjehe. Ove smo godine trebali otvoriti Dubrovačke ljetne igre, no nastup je otkazan zbog koronavirusa. Mi smo jedan od rijetkih crkvenih zborova koji se natječe i na državnim natjecanjima“, rekao je Cvitanović, naglasivši da oratorijski zbor župne crkve Sv. Marka „Cantores Santci Marci“ nastoji što više biti prisutan na kulturnoj sceni u Hrvatskoj.

„U suradnji s Hrvatskim baroknim ansamblom i isusovcima, koji su nam ustupili prostor, željeli smo skrenuti pozornost na crkvu Svetoga Marka koja je simbol Zagreba i Hrvatske. Teret obnove nakon potresa pao je na župu koja je malobrojna i ne može samostalno provesti obnovu. Crkva je naizgled u dobrome stanju, no statički je oštećena i potrebni su ozbiljni zahvati. Crkva vjerojatno ove godine neće biti u funkciji“, rekao je Mario Cvitanović.

Predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva „Napredak“ – Zagreb Miljenko Puljić osvrnuo se na lik i djelo profesora Franje Marića koji je, kako je rekao, ostavio veliki trag u hrvatskome društvu.

„Večerašnji koncert posvećujemo našem članu profesoru Franji Mariću koji je zadužio ne samo HKD „Napredak“ – Zagreb, nego i hrvatsku kulturu te kulturu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Profesor Marić je svojim dugogodišnjim radom kao pisac i bibliofil ostavio veliki trag u našemu društvu“, istaknuo je Puljić.

„Koncertom želimo svratiti pozornost na to da oratorijski zbor crkve Sv. Marka „Cantores Santci Marci“, koji je 2015. proglašen najboljim crkvenim zborom jugoistočne Europe, trenutno nema gdje pjevati. Nažalost, potres je napravio mnogo štete, a javnost nije upoznata s tim da je oštećena i crkva Sv. Marka. Želimo senzibilizirati javnost kako bi se crkva što prije obnovila“, rekao je Miljenko Puljić.

Koncert je održan uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.