Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan drugi dio 8. međunarodnog seminara Tematski usmjerene interakcije „Unatoč svemu: otkrivam izvore dobroga života“

Split (IKA)

Drugi dio 8. međunarodnog seminara Tematski usmjerene interakcije (TCI) pod nazivom „Unatoč svemu – otkrivam izvore dobroga života“ održan je od 18. do 20. lipnja u Splitu u suorganizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Međunarodnog Ruth Cohn Instituta za TCI u Austriji i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO).

Program seminara održan je, u skladu s epidemiološkim mjerama, uživo, a vodio ga je peteročlani tim: Reingard Lange, mag. phil., ravnateljica Akademije za socijalni menadžment (ASOM) u Beču, licencirana instruktorica TCI-a, zatim prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, prof. dr. sc. Ante Vučković i dr. sc. Gina Šparada, sveučilišni nastavnici na KBF-u u Splitu te Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk AZOO-a.

Okvirna tema seminara, koja se odnosi na stjecanje osobnih, socijalnih, metodičkih i didaktičkih kompetencija, obrađena je u devet radnih jedinica tijekom kojih je dvadesetak sudionika, koristeći različite oblike rada, promišljalo o dimenzijama živog učenja, zatim stavu, odgovornosti i metodama vođenja živog učenja po načelima TCI koncepta te poticanju živog učenja na području osobnog i profesionalnog života.

Budući da vremena velike nesigurnosti i promjena predstavljaju izazov za svaku osobu, organizatori su željeli omogućiti pristup potrebnim resursima koji se nalaze u svakom čovjeku, ali i oko njega kao što su, primjerice, kreativnost, sposobnost oporavka, smisao itd.

Upravo ovaj oblik seminara potiče vještine samovođenja, komunikacije i usredotočenosti na pronalaženje rješenja u novim i nepredvidivim situacijama te podiže svijest o mogućnostima razvoja interaktivnog i učinkovitog učenja koji se jezikom TCI-a naziva živim učenjem, poručili su organizatori.

Radost zajedničkog rada i učenja te pozitivna recepcija i zadovoljstvo sudionika konceptom TCI metode, motivirala je organizatore na planiranje novog seminara koji će se održati, također, uživo 1. do 5. rujna 2021., najavili su organizatori.