Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan drugi križni put Krapinskog dekanata

Sveti Križ Začretje (IKA)

Veliki drugi križni put Krapinskog dekanata te 19. krapinski izviđački križni put održani su u subotu 7. ožujka.

Brojni izviđači, mladi, krizmanici, djeca i odrasli vjernici koji su se odazvali pozivu svojih župnika okupili su se u svojim župnim crkvama te se zatim zaputili uz molitvu, pjesmu i razmatranje prema postajama križnih puteva koja su dočarale svakom sudioniku istinsku muku penjanja na Golgotu. Između postaja hodočasnici su molili krunicu i pjevali korizmene napjeve.

Svi zajedno ujedinjeni susreli su se na završnoj postaji u župi Uzvišenja Svetoga Križa u Svetom Križu Začretju gdje je misu, uz svećenike iz Dekanata, predvodio mr. Josip Horvat, mlađi, rodom iz Župe sv. Mihaela arkanđela iz Mihovljana. Okupilo se oko 350 hodočasnika, iz svih župa našeg Dekanata.

„Jaka je simbolika upravo vašeg okupljanja i završetka ovog križnoga puta upravo u ovoj crkvi“, istaknuo je mr. Horvat. „Ovdje smo došli da čujemo utjelovljenu Riječ Božju, a njezinu vjerodostojnost možemo vidjeti u Kristovom križu. Stvoreni smo da živimo puninu života utemeljenu na križu koji je izvor našeg života. Stojimo ovdje pred tim izvorom i molimo za dar milosti otvorenog i poniznog srca. Ove korizme, ali i čitavog našeg zemaljskog života odlučimo mijenjati sebe, biti oni koji će izgrađivati boljitak za svakog čovjeka, a zatim molimo milosrdnog Oca da nam oprosti sve ljudske pogreške koje imamo. Kada to shvatimo i priznamo dolazi do promjene naših života i do potoka milosti Gospodnje. Zahvalimo stoga prije svega za svoje živote, za dar Božje ljubavi prema svakom čovjeku, za svako istinsko pokajanje i odlučnost da postanemo bolji prema svakom čovjeku kojeg susrećemo u našim životima“, zaključuje homiliju mr. Horvat.

Na kraju misnoga slavlja zahvalu svim župnicima i sudionicima pobožnosti izrekao je dekan preč. Vladimir Drnetić. Uime svećenika riječ zahvale uputio je vlč. Luka Slijepčević.