Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan dvanaesti susret kotorvaroških Hrvata u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Dvanaesti po redu susret raseljenih vjernika Hrvata i prijatelja župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci) održan je u nedjelju 11. srpnja u franjevačkoj župi Sesvetska Sopnica u Zagrebu.

Susret je održan pod geslom Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju.

Kao i svake godine, započeo je misom u samostanskoj i župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske, koju je predslavio župnik Župe sv. Nikole i Vida u Žažini (Sisačka biskupija) vlč. Ilija Piličić. Suslavili su gvardijan Samostana sv. Ilije u Zagrebu i sopnički župnik fra Zdravko Dadić i sopnički samostanski i župni vikar fra Stipo Karajica.

Vlč. Piličić je na početku slavlja pozdravio sve okupljene vjernike, izrazivši zahvalu i radost što kao sin i svećenik kotorvaroške doline po prvi put može predslaviti misu prigodom takvog okupljanja pred svojim Kotorvarošanima, kako u mjestima i župama gdje sada žive i rade, tako i u zavičaju iz kojeg potječu.

Na kraju slavlja okupljene je pozdravio domaćin fra Zdravko, izrazivši zadovoljstvo što Kotorvarošani takvim okupljanjima na godišnjoj razini na primjeren način čuvaju i njeguju spomen na zavičajnu baštinu i vrijednosti kraja iz kojega potječu, a danas su zbog ratnih djelovanja i prisilnog progona početkom devedesetih godina brojni raseljeni diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

Misna nakana bila je za sve stradale, ubijene i nestale žrtve iz kotorvaroške doline. Pjevanje pučkih pjesama predvodio je mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Pleša.

Sudjelovali su i članovi župnoga pastoralnog i ekonomskog vijeća, Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži. Također su nazočili vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva BiH, kao i predstavnici i članovi zavičajnih udruga Jajca, Rame, Busovače, Gruda, Kaštel Starog i drugih krajeva gdje žive Hrvati. Osim njih, bili su i brojni gosti, među kojima potpredsjednik Hrvatskog sabora Miroslav Škoro sa suprugom Kim Ann, generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić, predstavnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Zeba, šef ureda u Ministarstvu okoliša i turizma Federacije BiH Tomislav Lukić, član Upravnog odbora Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Ivan Marčeta te dopredsjednik Udruge Kotorvaroških Hrvata Jozo Petrušić.

Nakon mise u kripti župne crkve upriličeno je druženje uz agape. Organiziran je i štand sa suvenirima i nabožnim predmetima, koje je izradio kotorvaroški sin iz Podbrđa Mato Kljajić Pejavić i koji simbolično svjedoče o burnoj povijesti Hrvata Kotor Varoša.

Na kraju cjelokupnog programa, predsjednik Organizacijskog odbora i član Udruge kotorvaroških Hrvata koja je organizator ovogodišnjeg susreta fra Stipo Karajica zahvalio je okupljenim Kotorvarošanima, sponzorima i nazočnim vjernicima na odzivu i sudjelovanju na susretu te što zajedničkim snagama vezu i vrijednosti rodnog zavičaja ne prepuštaju zaboravu.

Na prijedlog mjesnih svećenika franjevaca, kao i nazočnih vjernika, na kraju mise prikupljani su i predani posebni milodari za potrebe župnika vlč. Piličića i vjernika u njegovoj u potresu stradaloj župi Žažina.