Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Generacijski susret „Stopama bl. s. Zdenke“

Đakovo/Trnava/Bratislava (IKA/TU)

Generacijski susret Milosrdnih sestara Svetoga Križa, za sestre zavjetovane od 1973. do 1980. godine, upriličen je od 14. do 16. svibnja 2024. godine u provincijalnoj kući u Trnavi (Slovačka).

Susret je ostvaren kao hodočašće blaženoj s. Zdenki Schelingovoj u Slovačku. Tema susreta, koju je predvidio Provincijalni kapitul 2022., bila je „Stvaranje drugoga na moju sliku“, a razmišljanje uz nju iznijela je s. M. Augustina Dominković.

Riječ dobrodošlice za dvadeset i devet sestara hodočasnica u Trnavu izrekla je zamjenica provincijalne poglavarice s. Marije Terezije Dobrovičove s. Tatijana Repkova. Posjetile su bolnicu u Trnavi u kojoj je s. Zdenka umrla. Na zgradi se nalazi spomen-ploča na kojoj piše „U ovoj zgradi je umrla 31. srpnja 1955. g. blažena sestra Zdenka Schelingova. Isticala se u svojem požrtvovnom služenju bolesnima. Neustrašivo je pomagala progonjenima. Okrutno je mučena u vremenu komunističkoga režima“. Sestre su vidjele i kapelu Svetoga Križa gdje je s. Zdenka kao pacijentica dolazila na molitvu i misu. Na njenom grobu u Trnavi sestre su se zadržale kratko u osobnoj i zajedničkoj molitvi. Provincijalna savjetnica s. Terezija-Benedikta Majerčakova pojasnila je da je na tom mjestu sahranjeno mnogo mladih sestara, između dvadesete i tridesete godina života. „One su umrle od tifusa ili tuberkuloze, ali tu su i sestre koje su također bile po zatvorima suđene, osuđivane, mučene i koje su puno pretrpjele samo zato što su katoličke redovnice“, naglasila je.

Nakon razgleda, slavljena je euharistija na hrvatskom jeziku koju je predslavio o. Peter Buša, SJ.

Sestre su u sklopu hodočašća posjetile i Podunajske Biskupice gdje se nalazi najveće hodočasničko mjesto bl. s. Zdenki s njezinim moćnikom. Ondje su gledale prezentaciju o životu blaženice koju je pripremila s. Tatijana, a prevodila s. Deodata Kočonda.

Posljednji dan hodočašća sestre su započele molitvom Jutarnjih hvala, a zatim su u manjoj bazilici Blažene Djevice Marije sudjelovale na misi koju je predslavio general Reda otaca Tješitelja Isusa u Getsemaniju. U Bratislavi su pješice obišle put od župnog ureda do križa i crkve gdje je svakodnevno na koljenima prolazio prvi obraćenik po zagovoru blažene s. Zdenke. Obišle su i bolnicu gdje je radila i gdje su je uhitili. Posjetile su i kompleks zgrada gdje je živjelo sto pedeset sestara koje su radile u bolnici, zatvor te Palaču pravde gdje je s. Zdenka nepravedno osuđena.