Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan godišnji susret gvardijana s upravom provincije franjevaca konventualaca

Zagreb (IKA)

Godišnji susret gvardijana s upravom Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca održan je 22. siječnja u samostanu Svetoga Duha u Zagrebu.

Na susretu su se okupili gvardijani fra Vitomir Glavaš iz Cresa, fra Zdravko Tuba iz Molva, fra Martin Dretvić iz Novog Marofa, fra Đuro Hontić iz Pule, fra Ivan Bradarić iz Siska, fra Martin Jaković iz Splita, fra Josip Ivanović iz Šibenika, fra Josip Blažević iz Vinkovaca, fra Tomislav Cvetko iz Kopenhagena (Danska), fra Ivan Kovačević delegat za braću u Njemačkoju, te domaćin fra Josip Petonjić iz Zagreba. Susretu je nazočio generalni asistent iz Rima, fra Igor Salmič uz prisutne članove definitorija, uprave Provincije.

Susret je počeo molitvom Trećeg časa u samostanskoj kapitularnoj dvorani. Provincijalni ministar fra Miljenko Hontić na početku susreta uputio je riječ pozdrava i dobrodošlice te se ukratko osvrnuo na proteklu 2023. s najznačajnijim događajima predstavivši planove za naredno razdoblje u okvirima Četverogodišnjeg provincijskog plana.

Uslijedila su izvješća provincijskog egzaktora fra Josipa Petonjića, provincijskog ekonoma fra Marka Vrdoljaka i ravnatelja Doma sv. Antuna Padovanskog te glavnog urednika Veritasa, fra Vladimira Vidovića. Predstavili su bitne stavke koje su se ostvarile u 2023. te projekte i prijedloge koji se namjeravaju ostvariti u 2024. godini.

Voditelj Centra za promociju duhovnih zvanja, fra Stjepan Brčina ukratko je predstavio ostvarene događaje i susrete za mlade u 2023., ističući veliko zadovoljstvo sudjelovanjem mladih na ljetnom kampu u Cresu, kao i na Svjetskom susretu mladih u Lisabonu 2023. Osim proteklih ostvarenih planova, fra Stjepan je upoznao braću s planovima i slijedećim susretima koji se planiraju ostvariti u 2024.

Izvješće svakog pojedinog samostana slijedilo je metodologiju prikaza molitveno-bratskog života u zajednici, apostolata (župa ili drugo djelovanje) i ekonomskog izvješća. Izvješća su pomogla prikazati život svake pojedine zajednice s njihovim novostima, te planovima i prijedlozima koji se žele ostvariti u ovoj godini, kao i u aktualnom mandatu.

Program susreta završen je euharistijskim slavljem u bazilici sv. Antuna Padovanskog koje je predslavio fra Igor Salmič, generalni definitor Reda u zajedništvu s definitorima i gvardijanima Provincije.

Nakon mise uslijedila je večera u samostanskom blagovalištu, a potom rekreacija uz delicije koje su donijeli gvardijani pojedinih samostana.