Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan godišnji susret mladih Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom BiH i Hrvatske u Banji Vrućici

Banja Vrućica (IKA)

Godišnji susret mladih u organizaciji Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom (KKODS) održan je  od 6. do 8. siječnja u Zdravstveno-turističkom centru Banja Vrućica kod Teslića u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Geslo susreta bilo je „Ja sam Gospodin koji dajem zdravlje“ (Izl 15, 26). Nakon što su mjerodavne crkvene vlasti u Hrvatskoj i BiH odobrile statute KKODS-a, od 2019. održavaju se oko Nove godine godišnji susreti mladih koji se nadahnjuju na karizmatskoj duhovnosti. Susret u Banji Vrućici okupio je više od 350 mladih iz župa i molitvenih zajednica diljem Hrvatske i BiH, kao i iz Subotičke biskupije. Sudjelovale su i mlade obitelji.

Susret je imao blagoslov i dopuštenje Vrhbosanskog nadbiskupskog ordinarijata, a svoju dobrodošlicu izrazili su usorski dekan i župnik u Komušini preč. Boris Salapić i mjesni,  teslićki župnik, vlč. Pavo Šekerija. Obojica su za vrijeme susreta bili na raspolaganju mladima za sakrament ispovijedi, kao i ostali svećenici koji su bili na susretu. Prisutni su još bili p. Sebastijan Šujević, ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku i duhovnik hrvatske KKODS; don Anto Ledić, župnik župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku; fra Dario Galić, župni vikar u Drinovcima i duhovnik zajednice „Mlado Sunce“ iz Širokog Brijega i don Davor Klečina, župnik u Drvaru i duhovni asistent misije „Mladi za mir“.

Na samom početku susreta prisutne je pohodio banjolučki biskup Franjo Komarica i  pomoćni biskup Marko Semren, koji su, vraćajući se iz Sarajeva u Banju Luku sa susreta s novim apostolskim nuncijem u BIH, željeli kratko pozdraviti mlade. Biskup Komarica se prisjetio svog poziva mladima u jednoj zagrebačkoj župi prije nekoliko godina da prijeđu Savu i obilje milosti Božje koje je tamo vidio, preliju i mladima u BiH, što se onda uistinu i dogodilo a plod toga je i taj susret u Banji Vrućici. Pozdrav mladima uputio je i biskup Semren ohrabrivši mlade da se ne umore slijedeći nutranju zvijezdu koja će ih dovesti do Krista.

Nakon slavljenja, uvodno izlaganje, u povečerje blagdana Bogojavljenja, imao je nacionalni koordinator za mlade KKODS Hrvatske i suvoditelj zajednice „Nanovo rođeni“ iz Botinca Matija Ricov koji je nadahnjujući se na likovima Triju mudraca s Istoka mlade potaknuo da budu istinski tragatelji za Bogom kojima će Gospodin otkriti svoje lice ukoliko budu osluškivali unutranji glas Božji u sebi. Na temelju stava srca ostalih likova u događaju Bogojavljenja (Herod, pismoznanci, narod), upozorio je na opasnosti koje mogu zadesiti mladog čovjeka na putu vjere: vjera u službi ispunjavanja vlastitih želja, mnogo vjerskog znanja koje postaje važnije od toga da Gospodin uđe u naš život, površna vjera koja se temelji samo na senzacijama bez konkretnih djela. Prvi dan susreta je završio misom koju je predvodio p. Šujević i euharistijskim klananjem.

Drugi dan susreta započeo je molitvom Gospine krunice koju je predvodio voditelj zajednice „Nanovo rođeni“ Mišo Lukenda, a razmatranja su naglasila Marijinu ulogu – „Zdravlje bolesnih“ u ozdravljenju pojedinca. Razmišljalo se o Marijinoj ulozi u ozdravljenju slike žene, u posredovanju kod oslobađanja od grešnih navika i sklonosti, posredovanju kod konkretnih čudesa, u iscjeljenju rana majčinstva kao i o samoj potrebi za individualnim i zajedničkim odnosom s Majkom Marijom.

Potom su svoje svjedočanstvo podijelili članovi „Doma molitve“ iz Slavonskog Broda Mato Gavran i Matej Sigurnjak. Progovorili su o svom iskustvu obraćenja i oslobađanju teških posljedica grijeha. Zajedno sa slavljeničkom službom „Doma molitve“ uveli su u molitvu zahvale i slavljenja po modelu „harfa i čaša“.

U poslijepodnevnom dijelu programa mladi su mogli čuti nagovor Josipa Bilandžije, suvoditelja molitvene zajednice „Nanovo rođeni“, o službi ozdravljanja unutar Katoličke Crkve. Služba ozdravljanja koja je u prvoj Crkvi bila važan evangelizacijski element, kroz povijest je zbog više razloga gotovo izgubila svoje mjesto u praksi Crkve, no Gospodin nije dopustio da ona iščezne iz Crkve –  najprije po mnogim svecima koji su služili u tome daru i donijeli mnogo blagoslova Crkvi, a u današnje vrijeme služba se ponovno vraća kroz karizmatski pokret. Potom je uslijedila misa koju je predvodio fra Dario Galić koji je u propovijedi naglasio kako milost i Božju ljubav „ne možemo zaslužiti, nego je ona darovana, ali i da uvijek trebamo više gledati prema Darivatelju nego prema daru“.

Večernji dio programa predvodio je fra Ivo Pavić, župnik u Šurkovcu. U  razmatranju biblijskog teksta o Isusovom ozdravljanju hromog kraj kupališta Bethzatha, mlade je pozvao da više od vjere u metode i načine, imaju vjere u samoga Isusa koji ozdravlja. Nakon razmatranja fra Ivo je predvodio molitvu i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, a potom su svi prisutni svećenici pojedinačno blagoslovili okupljene.

Trećeg dana susreta svjedočanstvo vjere podijelili su voditelji „ Doma molitve“ u Sarajevu i Orašju Mihael Baškarad i Toni Župarić, koji je ujedno i nacionalni koordinator za mlade KKODS BIH. Baškarad je posvjedočio o svom buđenju vjere nakon temeljite životne ispovijedi i iskustva „krštenja u Duhu Svetom“ te o izazovima koji su uslijedili nakon „obraćeničkog žara“, dok je Župarić progovorio o iskustvu teške bolesti koja ga je zadesila i o svakodnevnom prihvaćanju križa uz Gospodina koje mu omugućuje da neumorno i dalje služi na njivi Gospodnjoj.

Završni nagovor održao je Matija Ricov na temu „Karizma kao alat u evagelizaciji“ nabrojavši sve darove Duha Svetoga i karizme na temelju nauka sv. Pavla u Novom zavjetu. Naglasio je da karizme i darovi nisu znak nečije svetosti i duhovnosti, nego su one darovane da kako bi se napredovalo u svetosti i služilo se njima u evangelizaciji Crkve, tj. u nastojanju oko spašavanja duša.

Susret je završen posjetom obližnjem Marijanskom svetišu Gospe Kondžilske gdje je u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Komušini slavljena misa na Nedjelju krštenja Gospodinova.  Mlade je pozdravio i progovorio im o povijesti svetišta domaći župnik i upravitelj svetišta preč. Boris Salapić, a potom je novotravnički župnik don Anto Ledić, u zajedništvu s ostalim svećenicima, predvodio misu progovorivši u svojoj homiliji o važnosti sakramenta krštenja ali i krštenja u Duhu Svetom. Na kraju svećenici su zajedno s mladima izmolili posvetnu molitvu pred čudotvornom slikom Gospe Kondžilske.

Budući da je susret mladih održan u vrijeme božićnih blagdana po julijanskom kalendaru, organizatori susreta su svim djelatnicima ZTC Banja Vrućica podijelili prigodne darove čestitavši im blagdan.