Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan humanitarni koncert „Srce na dlanu u Barbanu“

Barban (IKA)

U povodu svetkovine Tijelova, u četvrtak 8. lipnja 2023. u Barbanu je po sedmi put održan humanitarni koncert „Srce na dlanu u Barbanu“.

Koncert je održan u prostoru dvorišta uz župnu crkvu sv. Nikole. Organizirali su ga članovi župnog Caritasa s izrekom vodiljom: „Nikada nemojte prestati raditi male stvari za druge ljude, jer često upravo takve sitnice zauzimaju najveći dio njihova srca.“ Sudjelovali su mnogi izvođači različitih izričaja i stilova.

Sva prikupljena sredstva bit će proslijeđena za potrebe udruga: „Srce za Ivana“, „Naš san, njihov osmijeh“ i „Riječko srce“, te za potrebite obitelji u barbanskoj Župi sv. Nikole.

Program je počeo u popodnevnim satima okupljanjem ispred crkve tijekom kojeg je DJ Ante Sosa, dugogodišnji suradnik u župi, birao i puštao glazbu.

U programu prve su nastupile „Barbanske mažoretkinje“ koje uvježbavaju sestre Nina i Karla Harić iz Pule. Na nedavno održanom državnom takmičenju u Puntu na Krku, kadetkinje su osvojile 2. mjesto, te postale viceprvakinje Republike Hrvatske u disciplini štap. Najprije su izvele tu točku, a potom su male mažoretkinje izvele svoju točku sa štapom. Uslijedio je nastup kadetkinja u disciplini pomponi.

Članovi nedavno osnovane udruge „Barbanska kula“ pripremili su light show za okupljene te mogućnost da se zainteresirani okušaju u vještini gađanja lukom i strijelama. Udruga okuplja zaljubljenike u barbansku povijest te promovira i druge srednjovjekovne vještine poput gađanja kopljem, baratanje vatrom i zastavama, mačevanje i sl.

U crkvi sv. Nikole je Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ iz Pazina održao program koji je trajao gotovo sat vremena. Izveo je raznolik repertoar, od obrade pjesama Olivera Dragojevića i Zlatana Stipišića Gibonnija, duhovnih pjesama, popularnih talijanskih kancona, do pjesme „Kalamari“ premjerno izvedene na nedavno održanom susretu „Naš kanat je lip“ u Poreču. Sjetili su se i opusa njihovog bivšeg dirigenta, maestra Nella Milottija, izvevši nekoliko njegovih pjesama s festivala MiK. Publika, koja je ispunila crkvu, nerijetko je pjevala s izvođačima.

Nakon toga, muzicirali su Alen Lazarić i njegov band, te mladi barbanski glazbenici „Napa band“.

Kako je koncert imao humanitarni cilj, okupljeni su po povoljnim cijenama mogli konzumirati piće i pripremljenu hranu, kupiti listiće za tombolu te majice s logom koncerta.

Sudjelovali su i brojni sponzori iz cijele Istre, pomogavši svojim uslugama te u prikupljanju materijala, odnosno artikala za bogatu tombolu. Ove godine je pripremljeno oko 1300 artikala. Također, pojedini dobrotvori su svoj doprinos uplatili na župni žiro-račun.

Organizatori su posebice za djecu pripremili i vožnju Barbanom „veselim vlakićem“.

Jedan od pokretača i idejni začetnik održavanja humanitarnog koncerta je župnik don Bernard Jurjević, uz svesrdnu pomoć brojnih suradnika.