Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan koncert marijanskih pučkih napjeva u Metkoviću

Metković (IKA)

Koncertom marijanskih pučkih napjeva u crkvi sv. Ilije u Metkoviću, u nedjelju 19. svibnja 2024., završena je 39. smotra folklora jadranske Hrvatske „Na Neretvu misečina pala“. 

Koncert je održan nakon mise koju je predslavio župnik fra Denis Šimunović.

„Lijepo vas je vidjeti. Na poseban način drago mi je što ćemo pjesmom dati hvalu i slavu onoj koja je rodila našega Spasitelja i Otkupitelja Isusa Krista. Bogu u prvom redu sve na slavu i onoj kojoj se na poseban način u mjesecu svibnju obraćamo s molitvom, koju od srca preporučam. Dok pjevate, kako kaže sv. Augustin pjevajte srcem. Tko pjeva dvostruko moli,“ kazao je prije početka koncerta o. Šimunović, pozdravljajući sve nazočne.

U programu su nastupili neretvanski pučki pjevači i zborovi župa koji su otpjevali po jednu pjesmu. Gosti Kulturno-umjetničkog društva „Pokupljanka“ Brest Pokupski su uz tamburašku pratnju izveli tri pjesme: „O mila Majko nebeska“, „Lijepa si, lijepa“ i „Majčice zlatna“.

Župni zbor sv. Ilije proroka otpjevao pjesmu „Majko riči tvoje“, a župni zbor Gospe Karmelske iz Bagalovića „Marijo uzor vjernice“. Pučki pjevači Župe Srca Isusova i Marijina u Mliništima, Presvetog Trojstva u Rogotinu i sv. Ilije u Metkoviću otpjevali su „ Anđeo Gospodnji“, „Marijo pogledaj nas s visina“ i  „Majko draga“.

Pjesmu „Svibanj se zeleni“ izvela je ženska pjevačka skupina „Podrujničke.“ „O mila Majko nebeska“ otpjevale su Borovčanke Maja i Zora, a „O Marijo majko“ Leona i Antea iz KUD-a Metković. S večernjim zvonom „Ave Marija“ nastupila je klapa „Strada“ iz Ploča.

Pjevači KUD-a „Sveti Stipan“ iz Opuzena otpjevali su „Zdravo zvizdo mora“, a ženska vokalna skupina „Da sam sitna ljubica“. Pjevačka skupina „Neretvanke“ KUD-a iz Ploča predstavila se pjesmom „Žalosna Majka“.

Ženska pjevačka skupina KUD-a „Metković“ je uz mandolinski orkestar otpjevala „Čuj vruću molbu puka svog“.

Na završetku programa, nazočnima se se uz zahvalu obratili prof. Vidoslav Bagur i o. Šimunović. Marijanski koncert završio je pjesmom „Zdravo Djevo“ izvedbom svih suidonika. Program je vodila Romana Gabrić.