Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Križni put obitelji Đakovačkog dekanata

ĐAKOVO/DRAGOTIN (IKA)

Križni put obitelji Đakovačkog dekanata održan je u subotu 9. ožujka na relaciji Đakovo-Dragotin, dugoj deset kilometara, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Prva postaja križnoga puta bila je u đakovačkoj katedrali, druga u Strossmayerovom parku, treća na Gradskom groblju i tako redom uz križeve krajputaše i kapelice uz cestu sve do dragotinskog svetišta Žalosne Gospe. Okupilo je oko 150 osoba, očeva, majki, djece, djedova i baka te drugih vjernika iz 13 župa Đakovačkog dekanata.

Križni put je predvodio župni vikar đakovačke Župe Svih Svetih vlč. Antun Nikolić. Hodočasnicima je trebalo nešto više od tri sata molitve i hoda za križem do Dragotina. Svi koji nisu mogli pješačiti dovezli su se u Dragotin i u 15 sati molili pobožnost križnoga puta u svetištu. Domaći župnik i upravitelj dragotinskog svetišta vlč. Blaž Jokić predvodio je misno slavlje u 16 sati za sve hodočasnike i vjernike domaće župe. S njim u koncelebraciji bili su  i župni vikar vlč. Nikolić i mons. Luka Strgar, kanonik Prvostolnoga kaptola. Umirovljeni svećenik vlč. Ivan Zirdum bio je na raspolaganju onima koji su se željeli ispovjediti.

Župnik Jokić je u propovijedi posebno naglasio razliku između religije i vjere, pukih običaja i vjere koja mijenja srca. Potaknuo je nazočne na korizmenu promjenu života, shvatiti što je bitno, a što nebitno i da se trud ulaže u bitno. Ono što vodi u Kraljevstvo Nebesko je uvijek teži put. Djelima naviještati Boga, manje govoriti i prestati kukati. Sve svoje poteškoće i životne nedaće donositi pred Kristov križ, a u ispovjedaonici tražiti oprost i utjehu svih životnih poteškoća.

Hodočasnike je tijekom cijeloga puta pratilo sunčano vrijeme, tek po dolasku u svetište počela je padati kiša, no velika nadstrešnica je zaštitila sve hodočasnike koji su sudjelovali na misi i poslije se uz okrijepu zadržali na druženju, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.