Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Nacionalni seminar za formaciju Franjevačkoga svjetovnog reda

Zagreb (IKA)

U Duhovnom centru sestara kćeri Božje ljubavi u Granešini u Zagrebu održan je od 9. do 11. veljače 2024. četrnaesti Nacionalni seminar za formaciju Franjevačkoga svjetovnog reda.

Na seminaru su se okupili odgovorni članovi vijeća s nacionalne i područne razine, članovi nacionalnoga povjerenstva za formaciju te članovi konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a. Susret je počeo misom koju je predslavio fra Ivan Bradarić, OFM Conv.

Na početku seminara okupljene je pozdravila nacionalna ministra OFS-a s. Marta Radoš, izrazivši radost zbog permanentnog usavršavanja takvoga oblika. Nnacionalni povjerenik za formaciju OFS-a i voditelj nacionalnog Povjerenstva za formaciju br. Anton Gržeta,, upoznao je okupljene s programom i temom seminara „Život svjetovnog franjevca u bratstvu“.

U subotu, drugoga dana seminara, predavanje „Bratstvo kao pomoć u duhovnom rastu svjetovnog franjevca” održao je fra Zdravko Lazić, OFM, o temi „Bratstvo – praktični vid“ govorio je br. Stjepan Kelčić, OFS. Nakon predavanja bila je prilika za razmjenu iskustva i razgovor s predavačima u kojem su se razjasnila i produbila pitanja povezana s temom.

U nastavku programa fra Zvonimir Brusač, TOR, održao je predavanje o temi „Pastoralni pohod“. S. Danijela Rebac, OFS, je, pak, govorila o temi „Bratski pohod“. Toga dana radni dio seminara završen je u bratskom zajedništvu, a program je animirala nacionalna potpredsjednica Franjevačke mladeži Jelena Žinić.

U nedjelju je br. Anton Gržeta govorio o temama za mjesečne susrete u bratstvima Franjevačkoga svjetovnog reda, koje su vezane uz 800. obljetnicu stigmatizacije svetog Franje. S. Marta Radoš okupljenima je predstavila plan i program događanja i aktivnosti na nacionalnoj razini u narednom razdoblju. Rad je nastavljen osvrtom na održani seminar, kako onih koji su prvi put bili na seminaru, tako i onih koji su više puta sudjelovali. Završnu euharistiju predslavio je predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata fra Goran Malenica, OFM.