Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan okrugli stol “Ovčara – zločin bez kazne”

Zagreb (IKA)

Okrugli stol “Ovčara – zločin bez kazne” organiziran s ciljem poticanja na razgovor vezan uz (ne)procesuiranje ratnog zločina počinjenog na Ovčari prije 28 godina održan je 12. studenog u Hotelu Antunović.

Na okruglom stolu sudjelovali su Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara; Tomislav Josić, predsjednik braniteljskog Savjeta grada Vukovara; Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije; prof. dr. Josip Jurčević, povjesničar; prof. dr. Nada Šikić; Vilim Karlović, hrvatski branitelj, publicist, jedan od preživjelih stratišta Ovčare; Božo Vučemilović, voditelj Službe ratnih zločina MUP. Na okruglom stolu sudjeluju i predstavnici Državnog odvjetništva Zlatko Bučević i Miroslav Dasović iz ŽDO Osijek, te predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Moderatorica okruglog stola bila je Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara.Gradonačelnik Penava je zahvalio organizatorima što šire interes za ovom temu u javnom prostoru istaknuvši da time čuvaju uspomenu na zločin na Ovčari, ali i potiču institucije da se bave ovim problem.

Moramo imati cilj da nijedna sudbina Vukovara ne ostane nerazriješena.”

“Priča o Vukovaru, a ponajviše priča o Ovčari, je traumatična”, rekao je Penava te dodao kako bi se svi, ponajviše institucije, trebali posvetiti rješavanju problematike ubijenih i nestalih: “Moramo imati cilj da nijedna sudbina Vukovara ne ostane nerazriješena.”

Penava je također napomenuo da je dosadašnje procesuiranje ratnog zločina na Ovčari nedostatno te da su pomaci na tom području vrlo mali.  Istaknuo je da je to vidljivo upravo iz činjenice da je tek prošle godine osnovan stručni tim MUP-a koji se bavi  tim zločinom.

Penava je rekao da s jedne strane imamo problematiku Republike Srbije koja ne prihvaća odgovornost za te događaje, a s druge strane, odnosno s hrvatske strane, napominje kako nema razumijevanja te da je kroz sve ove godine prisutna nevoljkost i neozbiljnost.

Ključne riječi:
okrugli stol Ovčara