Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan oratorij „Vjera sv. Barbare“ u Rudama

Rude (IKA)

Župa sv. Barbare u Rudama bila je u subotu 15. listopada domaćin drugog oratorija pod geslom „Vjera sv. Barbare“, kojeg organizira Udruga U duhu s Kristom.

Suorganizatori su Župa sv. Barbare i župnik u Župi sv. Ivana Krstitelja Lug Samoborski vlč. Josip Čulig.

Na raznim radionicama i rekreaciji sudjelovalo je 70-tak djece iz samoborsko-okićkog dekanata. Radionice su se sastojale od izrade poznate Rudarske greblice, na temu „kruh naš svagdašnji“, a sudjelovali su članovi iz Udruge Rudarska greblica. Zatim izrada anđela iz perušine, „Posij sjeme i žanji plodove svoga rada“, sadnja pšenice koja je ujedno bila simbol pripreme za sadnju pšenice za Božić upravo na blagdan sv. Barbare, posjet poznatom rudniku, te razne igre poput skakanja u vreći, dramska radionica − kamišibaj „upoznaj sv. Barbaru“ te ples.

Djecu je posebno dojmila izrada Rudarske greblice, za koju se pobrinula Silvija Turk iz istoimene udruge, koja je sa svakim djetetom radila greblicu koju je svaki sudionik mogao ponijeti kući ili pojesti. Za većinu djece veliki izazov bio je posjet Rudniku sv. Barbare, u kojem su djeca slušala o njegovom nastajanju te povezanosti sv. Barbare sa rudnikom, a kroz rudnik su ih vodili posebni vodiči. Već na samom početku druženja, profesorica hrvatskog jezika Barbara Mrvoš upoznala je djecu s likom sv. Barbare, tko je bila, kako je živjela i zašto je bila mučena.

Najviše radosti izazvao je ples, kojeg su djeca učila tijekom cijelog susreta kako bi na kraju mise pokazali roditeljima kako su naučili plesati na pjesmu „Mi želimo uzdić’ Isusa“.

Susret je završio misom koju je predvodio domaći župnik vlč. Darko Banfić u koncelebraciji dekana samoborsko-okićkog dekanata preč. Ivicu Cika. Vlč. Banfić je homiliju započeo govoreći kako je sv. Barbara bila zatočena u kuli jer je svoje vrijeme posvetila molitvi, te kako često molimo kada je teško, no važno je moliti na način zahvale, zahvaliti Isusu. Na pitanje gdje se nalazi Bog, djeca su jednoglasno odgovorila: „Na nebu.“ U tom uvjerenju propovjednik je potaknuo djecu na svakodnevnu molitvu. Kazao je da je Isus najbolji prijatelj koji sve uvijek čeka.

Mladi pjevači vođeni Lovorkom Grbac predvodili su liturgijsko pjevanje te su čitali tijekom mise. Svako dijete primilo je i pojedinačni blagoslov svećenika. Pokrovitelj „Oratorija Vjera sv. Barbare“ bio je Grad Samobor, a organizatori su djeci osigurali jelo i piće, dok je cijeli susret bio besplatan za svu djecu.