Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan prigodan program Vjeronaučne olimpijade

Pregrada (IKA)

Prigodom proslave jubileja Vjeronaučne olimpijade, državnog natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola u vjeronauku, u utorak 9. svibnja u Pregradi, mjestu u kojem je održana prva Vjeronaučna olimpijada, pripremljen je prigodan program uoči misnog slavlja.

Na početku programa prikazana je prezentacija s fotografijama prve olimpijade, kao i novinskim člancima iz tog vremena, a domaći župnik preč. Ivan Mikec pozdravio je sudionike prve olimpijade iz Župe Goričan koji su na toj olimpijadi osvojili putovanje u Rim. Župnik Mikec istaknuo je da su prilikom poziva na sudjelovanje u ovom programu pobjednici emotivnom govorom odmah pristali i rado se odazvali.

Pobjednici prve vjeronaučne olimpijade Željka, dva Stjepana, Marija i Josip te Nada podijelili su svoje iskustvo priprema i natjecanja s ovogodišnjim natjecateljima. Istaknuli su da ih je uglavnom pripremao župnik uz podršku časnih sestara, a da im je građa natjecanja bila iz MAK-a i Biblije mladih. Prisjetili su se kako je bio velik interes za olimpijadu te da je na natjecanju sudjelovalo šest ekipa: Barlovci, Goričan, Novi Sad, Studenci, Vinkovci i Župa sv. Terezije iz Zagreba. 

Gospodin Stjepan govorio je o vlastitom iskustvu olimpijade i pripremama tijekom kojih su građu učili u župnom uredu, kao i susretu s papom u Rimu što im je bio veliki događaj. Gospođa Marija prisjetila se količine gradiva koje je trebalo naučiti te naglasila važnost vjeronaučne olimpijade za nju kao dijete iz seoske župe.

Također, glavni urednik MAK-a Vojmil Žic predstavio je početke vjeronaučne olimpijade te istaknuo da je olimpijada zaživjela upravo preko Malog koncila u kojem se prvih godina tiskala i građa te je nadodao da je “”u vremenu komunizma MAK glasnogovornik svih kateheta koji su poučavali vjeronauk”.

Vjeronaučna olimpijada 2000. postala je ravnopravna sa svim drugim školskim natjecanjima za osnovnu školu, a 2005. i za srednju školu te kao ekipno natjecanje njeguje zajedništvo učenika.

Prigodan program uveličao je Mali zbor Glazbene škole u Pregradi koji je izveo glazbene točke prikladne za uskrsno vrijeme.