Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan prvi koncertni festival popularne duhovne glazbe „Svetom Antunu u čast“

Staro Petrovo Selo (IKA)

Prvi koncertni festival popularne duhovne glazbe „Svetom Antunu u čast“ održan je u nedjelju 9. lipnja 2024., uoči župne svetkovine sv. Antuna Padovanskoga u Starom Petrovom Selu.

Koncert je održan nakon večernje mise koju je predslavio staropetrovoselski župnik i novokapelački dekan Ivan Nikolić, u parku ispred župne crkve sv. Antuna Padovanskoga u kojoj je krštena blažena drinska mučenica Jula Ivanišević.

U čast Svetcu svega svijeta pjevali su zborovi, dueti, klapa, solisti, tamburaši. Umjetnički direktori festivala bili su inicijatorica koncerta Lara Piletić, osnivačica i voditeljica zbora „Julini“ u Starom Petrovom Selu i urednik glazbenog programa Hrvatskoga katoličkog radija Slavko Nedić.

Na početku je vlč. Nikolić uputio riječi pozdrava svim izvođačima, gostima i posjetiteljima koncerta. Rekao je da glazba dira božanska ticala, poželjevši da svi zajedno pjevaju sv. Antunu i Bogu na čast. Uz načelnika Općine Staro Petrovo Selo Nikolu Denisa i vjernike staropetrovoselske župe, na koncert su došli i vjernici susjednih župa.

Pjesmama su se redom predstavili Veliki zbor Župe sv Antuna Padovanskog – Staro Petrovo Selo, klapa „Sveti Ante“ iz Zagreba, Duo „Ivona i Marko“ iz Volodera koji studiraju u Zagrebu, „Božji dlanovi“ iz Međimurja (Vratišinec i Peklenica), fra Miroslav Petrac iz Osijeka, tamburaški sastav „Rubato“ iz Slavonskog Broda i Josip Paulić iz Vinkovaca.

Posjetiteljima se zatim obratio Slavko Nedić koji se osvrnuo na svoje 50-godišnje prisustvo na sceni hrvatske duhovne glazbe. Pojasnio je da je ideja organizatora prvog koncertnog festivala u Starom Petrovom Selu bila da se izvođači predstave s po jednom pjesmom sv. Antunu i još jednom duhovnom pjesmom po svom izboru.

Najavio je da će od iduće godine uvjet biti prijavljivanje autorske skladbe u čast sv. Antuna, na čije je stvaranje posebice potaknuo mlade glazbenike.

Uslijedila je izvedba Zbora mladih župe Zapolje, a koncert je zaključen nastupom zbora „Julini“.

Program je vodila Višnja Mikić. Izvođači su nastavili druženje uz pjesmu i okrjepu u dvorištu župnog dvora.

Koncert je bio uvod u trodnevnu pripravu i proslavu župne svetkovine koju će u četvrtak 13. lipnja predvoditi požeški biskup Ivo Martinović koji će predslaviti misu u 19 sati.