Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan prvi večernji seminar u Gajnicama

Zagreb (IKA)

Prvi u nizu od pet večernjih seminara pod zajedničkim imenom „TRANSFORMACIJA – Kako razviti potencijal duhovnog karaktera u okviru vlastitog poslanja“ održan je u petak 20. siječnja 2023. u dvorani Centra za kulturu Zagreb–Susedgrad, u Gajnicama (Župa sv. Josipa Radnika).

Autor i voditelj seminara, župnik u Gajnicama vlč. Branimir Budinski istaknuo je važnost razvijanja svijesti o osobnom duhovnom karakteru koji je čovjeku dan i koji tijekom čitavog života treba njegovati i razvijati da bi ispunio svoje poslanje ali i ostvario sretno, radosno i ispunjeno življenje.

Kroz dvije tematske cjeline, polaznici seminara upoznali su kako se vjera i nevjera pojedinca (čovjek vjere i čovjek nevjere) isprepliću s njihovim duhovnim karakterom, utječu na njih, njihovu osobnost, donošenje odluka ali i interakciju s drugima. Posebna vrijednost seminara je povezivanje primjera pojedinaca snažnog duhovnog karaktera iz biblijske prošlosti s današnjim životom i svakodnevnim situacijama, kao i odlukama koje trebaju donositi i čiju ispravnost često propituju u svojoj unutrašnjosti. Upravo ona zna biti ispunjena strahovima i predrasudama, nesigurnošću, sviješću o očekivanjima društva i zajednice što uvelike otežava donošenje ispravnih odluka.

„Ako želimo da nam njiva bude plodna, trebamo imati kvalitetno sjeme, ali i potrebne alate za obradu njive“, istaknuo je vlč. Budinski. Dodao je da je čovjek kvalitetno sjeme dobio od Boga, a alate mora sam primijeniti i prepoznati, što zahtijeva i njegov trud, aktivni angažman i znanje. Baš u tomu leži i druga vrijednost seminara – ponuda praktičnih „alata“ i njihova upotreba u svakodnevnom životu. U današnje vrijeme ljudi su sa svih strana izloženi raznim savjetima što treba učiniti da bi živjeli svrhovit život, no, rijetko tko govori i kako to učiniti, naravno u skladu s Božjom voljom.

Ime seminara, kao i mjesto nije nasumično odabrano. Transformacija je životni proces kroz koji svako ljudsko biće prolazi na svim razinama postojanja: fizičkoj, duševnoj i onoj najvišoj –  duhovnoj. Ona je temelj razvoja osobnosti, jer ako čovjek želi nešto promijeniti u svojem življenju treba se transformirati, i to svjesno, razumijevajući u kojem smjeru ide i koje alate može i treba primijeniti. Mjesto održavanja seminara nije bila crkva, nego ustanova od društvenog značaja, jer je nakana bila učiniti dostupnim svima ono što se tiče svakog čovjeka dobre volje, ne samo odabranih, tj. svih onih koji žele transformirati svoj život i živjeti ga u punini, a pomoću alata koje ću im ondje ponuditi –naglasio je vlč. Budinski.

S molitvom, i pjesmama mladog kvarteta predvođenog Domagojem Čondrićem, prvi u nizu seminara polučio je zadovoljstvo polaznika seminara. Neki od njihovih komentara bili su: „Odlično napravljeno i prezentirano“; „Jasno i korisno, u svakom slučaju preporučiti za svakoga“; „Odličan način prezentacije, zanimljivo, sadržajno i s dozom humora, koliko treba, zaista sam uživala“; „Vrlo korisno, jednostavno , razumljivo i najvažnije – primjenjivo, hvala velečasnom Branimiru.“

Sljedeće druženje i nastavak seminara „TRANSFORMACIJA – Kako razviti potencijal duhovnog karaktera u okviru vlastitog poslanja“ bit će 3. veljače na istom mjestu s početkom u 18 sati. Više informacija može pronaći na mrežnoj stranici župe Gajnice.