Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan radni sastanak ravnatelja katoličkih škola Požeške biskupije

Požega (IKA)

Prije početka nove školske godine 2021./2022. u Dvorani sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi u organizaciji biskupijskog Ureda za katoličke škole održan je u ponedjeljak 23. kolovoza radni sastanak ravnatelja katoličkih škola Požeške biskupije, izvijestili su iz Požeške biskupije.

Uz predstojnika Ureda Ivicu Žuljevića, na sastanku je sudjelovao ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi Ivica Bedeničić, ravnateljica Katoličke klasične gimnazije u Virovitici Marijana Novak Stanić, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici Mario Večerić i novoimenovani ravnatelj iste Škole Ivan Mikolić, te ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj Krunoslav Juraković.

Pridružio im se i požeški biskup Antun Škvorčević. Nakon molitve, rad je otvorio predstojnik Žuljević, uputivši pozdrav biskupu Antunu i nazočnim ravnateljima. Potom je predstavio dnevni red i zahvalio im za sudjelovanje na sastanku kao i za sve ono što nastoje činiti u svojoj odgovornoj službi.

U prigodnoj riječi biskup Škvorčević je istaknuo kako sudjeluje na ovom susretu s dvostrukim osjećajem: radosti i određene tuge. Ovo je radostan trenutak zbog toga što se u krug djelatnika katoličkih škola uključio novi ravnatelj Ivan Mikolić, rekao je te mu izrazio dobrodošlicu i uručio dekret o imenovanju, poželjevši mu Božji blagoslov u radu.

Spomenuo je zatim da je ponešto tužan trenutak jer se opraštamo od Maria Večerića, koji je šest godina bio ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici, te mu je zahvalio za požrtvovnost i mudrost kojom je vršio navedenu službu. Zahvalnost je proširio na sve druge ravnatelje za njihovo dvostruko služenje: vođenje školskih ustanova po propisima Republike Hrvatske i djelovanje u skladu s identitetom i svrhom katoličkih škola.

Podsjetio je kako su katoličke škole evangelizacijske postaje požeške mjesne Crkve u kojima ona po odgojno-obrazovnom projektu promiče evanđeoski sustav vrijednosti i pomaže mladim ljudima da u svojoj slobodi uvide i prihvate Isusov put i postanu dionici njegove mjere očovječenja.

Potom je predstojnik Ureda Žuljević predstavio personalne promjene u katoličkim školama Požeške biskupije, koje se odnose na novog ravnatelja Ivana Mikolića u Virovitici te imenovanje novih vjeroučitelja u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi i Katoličkog klasičnoj gimnaziji u Virovitici, Zvonimira Zeleniku i Tomislava Dokozu.

Ravnatelji su potom dali izvještaje o protekloj školskoj godini, postignutim uspjesima učenika, provođenju nastave koja je djelomično bila i na daljinu zbog pandemije koronavirusa te o upisima učenika u novu školsku godinu 2021./2022.

Zatim su zajednički razmotrili početak nastave idućega 6. rujna u katoličkim školama te primanje prvaša u osnovne škole i gimnazije s posebnim naglaskom na organiziranje produženog boravka. Predstojnik Ureda Žuljević istaknuo je važnost vođenja brige o imovini škole, potaknuo je ravnatelje da racionalno raspolažu materijalnim dobrima te naglasio kako škole u Virovitici i Novskoj iziskuju određena materijalna ulaganja u uređenje prostora.

Biskup Škvorčević je među ostalim upozorio na važnost sigurnosnog pitanja u katoličkim školama kojem trebati posvetiti dužnu pozornost. Dogovoreno je da će se u skladu s epidemiološkim mjerama organizirati u prvom tjednu nastave zaziv Duha Svetoga za sve učenike i djelatnike u Požegi, Virovitici i Novskoj.