Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan seminar za crkvene glazbene suradnike

Đakovo (IKA)

Formativni seminar za crkvene glazbenike Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu, 17. veljače na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu u organizaciji nadbiskupijskog Ureda za crkvenu glazbu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Seminar je započeo okupljanjem i molitvom sudionika među kojima su bili župnici, voditelji župnih zborova, orguljaši i drugi svirači, pjevači i župljani uključeni u glazbeni život župa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Središnji dio seminara bilo je predavanje pod naslovom „Tekst i glazba liturgijske pjesme“ koje je održao voditelj susreta, mo Ivan Andrić, regens chori đakovačke katedrale, dirigent Katedralnog mješovitog zbora i profesor na KBF-u u Đakovu. Temu je najavio riječima: „Svi koji sudjeluju u glazbenom oblikovanju liturgijskih slavlja već su se mnogo puta našli u prilici kad su u rukama imali partituru kakve pjesme pitajući se o njezinoj prikladnosti za liturgiju. Tekst je nosivi dio pjesme, a glazba je njegovo ruho u kojem nam se tekst predstavlja.“

Izlaganje o temi podijeljeno je na dva dijela. U prvom dijelu razmišljalo se o tekstu liturgijske popijevke. Maestro Andrić istaknuo je da tekst mora biti biblijski nadahnut, vjerodostojan u sadržaju, da treba stremiti objektivnosti u iznošenju sadržaja te da ga treba odlikovati prikladan umjetnički izričaj. Osim toga, važno je voditi brigu u uklopljenosti teksta u liturgijsko vrijeme i slavlje kojega tekst prati. Ova načela sudionici su praktično prepoznavali u odabranim pjesmama iz liturgijske pjesmarice „Pjevajte Gospodu pjesmu novu“: Prigni se svako koljeno, Gdje god su dvojica, Mir svoj, O Bože, O kruše živi, milosni, Bog oprosnik nam darova i Pobjedni dan slavimo.

U drugom dijelu predavanja voditelj je ukazao na ulogu i svrhu glazbe u bogoslužju. Njome se ugodnije izražava molitva, promiče jednodušnost zajednice, izražava svečanost slavlja i prilagođena mogućnostima onih koji će ju pjevati. Nadalje, ona treba biti u službi teksta i važno je njegovati osjećaj za lijepo u liturgiji u kojoj glazba treba biti plod umjetnosti.

Uslijedila je kratka rasprava i iznošenje iskustava sa župnih liturgijskih slavlja. U razgovoru su se propitivale dosadašnje prakse i davali poticaji za što primjerenije oblikovanje i animiranje nedjeljnih misnih slavlja. Seminar je završio zajedničkim ručkom sudionika seminara.