Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan stručni skup za djelatnike katoličkih dječjih vrtića

Zagreb (IKA)

U organizaciji Povjerenstva za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji u subotu, 11. ožujka u franjevačkom samostanu u Dubravi održan je stručni skup s temom „Suradnja kao put jačanja zajedništva – življena vjera u svakodnevici“.

Uvodeći u skup, voditeljica Povjerenstva s. Antonija Matić OP naglasila je kako odgoj i obrazovanje djece rane i predškolske dobi i briga za njihov cjeloviti razvoj potiče na trajno promišljanje i istraživanje. „Vrtić je mjesto nadopune obiteljskog odgoja i mjesto zajedništva, a djeci temelj za iskustvo ljubavi koja je važna pretpostavka za rast i kvalitetan razvoj. Svjesni smo da je odgoj uvijek bio i ostao djelo ljubavi, da zahtijeva cijeloga čovjeka koji se daruje“, rekla je s. Antonija. Riječ pozdrava sudionicima uputio je predsjednik HRK-a fr. Slavko Slišković OP. „Odgoj u vjeri pretpostavlja stalni rad na vlastitom odgajanju u vjeri. U protivnom, djeci ne možemo prenijeti ono što bismo trebali prenijeti“, istaknuo je o. Slišković.

Uvodnu molitvu predvodile su djelatnice Dječjeg vrtića „Dobri“. Prvo predavanje „Likovnost kao podrška cjelovitom razvoju djeteta rane i predškolske dobi“ održala je prof. dr. art. Antonija Balić Šimrak, a drugo predavanje „Komunikacija u službi odgoja“ dr. Sanda Smoljo – Dobrovoljski. „Suradnja kao put jačanja zajedništva življena vjera u svakodnevici“ bio je naslov trećeg predavanja doc. dr. sc. s. Silvane Fužinato. Posljednje predavanje „Prepoznavanje znakova i signala djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama“ održala je Sonja Jarebica, mag. soc. Pedagogije.