Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan stručni skup „Zaštita maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi” na HKS-u

Zagreb (IKA)

Stručni skup za nad/biskupijske povjerenike „Zaštita maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi“ u organizaciji Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba održan je 20. studenog na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Pozdravnu riječ održao je riječki nadbiskup Mate Uzinić, predsjednik dosadašnjeg Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba HBK koji je istaknuo kako je nužno o ovim temama razgovarati, učiti iz pogrešaka u prošlosti te promijeniti način razmišljanja i perspektivu – preusmjeriti se na zaštitu žrtava, onih najranjivijih, a ne razmišljati o ugledu institucije.

Rad Povjerenstva ujedinjen je s radom metropolijskih ureda te je osnovan na 67. redovitom plenarnom zasjedanju Sabora HBK Nacionalni ured za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

U ime domaćina obratio se prof. dr. sc. Željko Tanjić, pozvavši sve prisutne da ovu važnu zadaću nastave obavljati savjesno, usmjereno i snažno, uz usmjerenje na novu perspektivu koju je istaknuo mons. Uzinić.

U ime Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba okupljenima se obratila dr. sc. Anita Dučkić Sertić, voditeljica Centra te je zahvalila svima na odazivu, Hrvatskoj biskupskoj konferenciji na organizaciji i okupljanju kvalitetnih predavača te je još jednom poželila dobrodošlicu i kvalitetan rad na skupu.

Program predavanje započeo je Tomislav Ramljak, dipl. soc. radnik iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek s predavanjem „Razumijevanje vrbovanja i zlostavljanja djece putem tehnologije“. U izlaganju je analizirao suptilne načini korištenja tehnologije u svrhu vrbovanja i zlostavljanja, uz naglasak na važnost edukacije kako bi se prepoznale potencijalne opasnosti. Pozornost je posvetio  i aktualnim trendovima i primjerima čime je pružen dubok uvid u kompleksnost problema i nužnost strategije za stvaranje sigurnijeg digitalnog okruženja za djecu.

Dr. sc. Marija Crnković, klinički psiholog iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba u svojem predavanju „Posljedice spolnog zlostavljanja iz kuta dječjeg kliničkog psihologa“ predstavila je rezultate proučavanja dugotrajnih emocionalnih i psihičkih posljedica koje spolno zlostavljanje može imati na dječji razvoj. Kroz analizu slučajeva i relevantnih istraživanja, istaknula je važnost prepoznavanja i pravovremenog tretmana te posljedice, kao i ulogu stručnjaka u podršci žrtvama spolnog zlostavljanja.

Prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mr. sc. Josip Horvat, asistent na katedri Kanonskog prava KBF-a Sveučilišta u Zagrebu u predavanju „Sustavi pravne zaštite ranjivih osoba“ istaknuli su ključne aspekte pravnih mehanizama usmjerenih na zaštitu osoba koje su posebno ranjive u društvu, a uz to analizirali su trenutačne pravne instrumente, identificirani su izazovi s kojima se susreću ovi sustavi te su predstavlili prijedloge za poboljšanje pristupa i učinkovitosti pravne zaštite ranjivih skupina.

Susanne Brenner iz Dječje misionarske organizacije „Die Sternsinger“ u predavanju „Kirchliche Einrichtungen – ein sicherer Ort für Minderjährige? – Über die Notwendigkeit des Kinderschutzes“ (“Crkvene ustanove – sigurno mjesto za maloljetnike? – O potrebi zaštite djeteta”) predstavila je rad njemačke zaklade Die Sternsinger te je govorila o općoj temi safeguardinga s naglaskom na sustavima pravne zaštite ranjivih osoba, odnosno, o safeguardingu kao integralnom dijelu mehanizama usmjerenih na zaštitu osoba koje su posebno ranjive u društvu.

U posljednjem predavanju „Psihološko-duhovne dinamike počinitelja seksualnog zlostavljanja u Crkvi“ doc. dr. sc. Josip Bošnjaković s Hrvatskog katoličkog sveučilišta analizirao je kompleksne faktore koji pridonose takvom ponašanju, uz istraživanje psiholoških motiva i duhovnih aspekata koji mogu biti povezani s počinjenjem seksualnog zlostavljanja. Docent Bošnjaković je kroz prizmu psihologije, istaknuo važnost razumijevanja tih dinamika radi razvoja učinkovitih strategija prevencije, rehabilitacije i pravne zaštite žrtava te problematiku brige i o samim počiniteljima.

U drugom dijelu programa održan je okrugli stol u kojemu su sudjelovali mons. Mate Uzinić, doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, doc. dr. sc. Martina Vuk i doc. dr. sc. Sanda Smoljo Dobrovoljski, a raspravljali su o temama zlostavljanja i safeguardinga, objavljeno je na mrežnoj stranici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.