Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret komunikacijskih i zagovaračkih timova Isusovačke službe za izbjeglice u Bruxellesu

Bruxelles (IKA)

Susret komunikacijskih i zagovaračkih timova Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) održan je od 29. siječnja do 1. veljače 2024. u Bruxellesu, prenosi Vatican News.

Timovi iz Belgije, Francuske, Italije, Španjolske, Malte, Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva, Portugala, Rumunjske, Njemačke, Srbije i Hrvatske podijelili su svoja iskustva rada u lokalnom kontekstu.

Fokus susreta bio je novi europski pakt o migracijama i azilu, prekretnica europske politike koju su Vijeće Europske unije i Europski parlament postigli krajem prošle godine.

Unatoč tomu što je predstavljen kao povijesni sporazum, direktor JRS-a Europe Alberto Ares već ranije je izrazio zabrinutost da bi pakt mogao pokrenuti sustav koji će koncentrirati tisuće ljudi, uključujući djecu, u pritvorima na vanjskim granicama EU-a. Zabrinutost je bila izražena kao dio zajedničke izjave JRS-a Europe nakon najave prihvaćanja pakta. Strah je da će to ne samo neuspješno riješiti trenutačne nedostatke sustava, nego i znatno povećati patnje ljudi i prepreke koje moraju svladati da bi ostvarili zaštitu.

Osim toga, raspravljalo se o provedbi zajedničke kampanje JRS-ovih ureda diljem Europe s ciljem motiviranja mladih birača uoči izbora za Europski parlament. Kampanja, koja se temelji na vrijednostima pravde, budućnosti, akcije i snova, podiže svijest o prihvaćanju izbjeglica i izgradnji Europe kao zajedničkog doma. Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj aktivno će sudjelovati u kampanji.

Sudionici su također iskoristili priliku za razmjenu iskustava u radu ureda na nacionalnoj razini, inspirirali su jedni druge razmjenom ideja te planirali zajedničke strategije. Susret je dodatno ojačao veze među uredima te upoznao i informirao nove članove zagovaračkih i komunikacijskih timova unutar te globalne zajednice, prenosi Vatican News.