Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret svećenika Karlovačkog dekanata u Josipovu svetištu

Karlovac (IKA)

Svećenici Karlovačkog dekanata održali su prvi redoviti mjesečni susret u prostorima Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu u Karlovcu u utorak 23. siječnja, izvijestili su iz Svetišta.

Pod predsjedanjem karlovačkog dekana preč. Dražena Karačića, župnika Župe Presvetog Srca Isusova na susretu su sudjelovali mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa i župnik Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu, o. Ivan Šarić OSPPE, provincijal Pavlina i župnik Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom, fra Leopld Palić, OFM, karlovački gvardijan i župnik Župe Presvetog Trojstva u karlovačkoj Zvijezdi, vlč. Lovro Zaplatić, župnik Župe Mučeništva Ivana Krstitelja u Rečici, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog na Švarči vlč. Duje Kurtović, župnik Župe Sveta Tri Kralja na Baniji vlč. Antun Kolić, župnik Župe sv. Martina u Hrnetiću vlč. Dragutin Šengula, župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Mahičnom vlč. Ivan Braovac, umirovljeni svećenik na Dubovcu vlč. Zlatko Golubić te župni vikari o. Luka Madunić, OSPPE, na Kamenskom i vlč. Petar Galeković na Dubovcu.

Nakon molitvenog uvoda i pozdrava karlovačkog dekana, okupljenim svećenicima obratio se gospodin Vlatko Ivka, direktor Čistoće d.o.o. Karlovac, koji je svećenicima pojasnio na koji način se razvrstava otpad te se stavio na raspolaganje za sve potrebe koje kao voditelji župa i svetišta trebaju. Zahvalivši gradskoj tvrtki Čistoća d.o.o. na dosadašnjoj suradnji, svećenici su postavljali pitanja vezano uz odgovorno zbrinjavanje otpada.

Slijedile su informacije i rasprava o uobičajenim temama vezanih za život vjernika u Karlovačkom dekanatu, poput organizacije hodočašća u Josipova svetište, ali i blaženom Alojziju Stepincu u Krašić kamo već godinama Karlovački dekanat hodočasti subotu uoči Stepinčeva, a ove će to godine biti 3. veljače. Zatim je dogovoreno da će koronski susret svećenika biti 12. veljače, a dekanatski križni put po Kozjači 24. veljače. Određen je raspored dežurstva svećenika u Općoj bolnici Karlovac svakog petka, dok i dalje svaki utorak dubovačka župa šalje vlč. Golubića da od 10 do 11.30 obilazi bolesnike po odjelima nakon čega slavi misu s i za djelatnike i pacijente u bolničkoj kapeli svetog Andrije.

Dekanatski bilježnik vlč. Duje Kurtović i vlč. Ivan Braovac izabrani su za delegate Karlovačkog dekanata koji će sudjelovati na pastoralnom-katehetskom kolokviju za svećenike „Idi pa i ti čini tako (Lk 10,37). Crkva ususret osobama s teškoćama u razvoju“.

Nadalje je dogovoreno da će turnir krizmanica Karlovačkog dekanata biti u utorak 20. veljače u sportskoj dvorani Osnovne škole Dubovac. Dekan Karačić je pozvao svećenike da izvrše svoje obveze koje imaju prema Nadbiskupiji dostavom potrebnih dokumenta poput prijepisa matica, ali i drugih obveza što ih svaka župe svake godine izvršava prema središnjim ustanovama svog nadbiskupskog sjedišta. Susret svećenika Karlovačkog dekanata završio je u raspravi o redovitim stvarima župnih zajednica, izvijestili su iz Svetišta.