Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret župnih zborova Krčke biskupije

Vrbnik (IKA)

Susret župnih zborova Krčke biskupije „Cantanibus organis“ održan je u župnoj crkvi u Vrbniku na otoku Krku u subotu, 18. studenog 2023., u organizaciji Odjela za crkvenu glazbu i kulturnu baštinu Krčke biskupije.

Sudjelovali su župni zborovi s triju otoka Krčke biskupije: Krka, Cresa i Lošinja. Više od 300 pjevača iz dvadesetak župa biskupije sabrali su se kako bi zajedno proslavili spomendan zaštitnice glazbe i glazbenika svete Cecilije. Susret se održao na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, stoga se u misi molilo  za domovinu i za one koji su hrvatski narod svojim odricanjem i žrtvom trajno zadužili.

Susret je započeo pozdravom i predstavljanjem župne crkve domaćega župnika i vrbničkog dekana mons. Ivana Brnića. Zatim se prisutnima obratio organizator vlč. mo. Josip Vidas koji je istaknuo da takvi susreti „žele“ kod prisutnih probuditi oduševljenje i zanos za rad i nastojanje oko uređenja liturgijskih slavlja te biti poticaj za daljnji trud. „Svojim zalaganjem, bez obzira kakve mogućnosti imamo s obzirom na broj pjevača ili koliko posjedujemo glazbenih vještina, možemo biti dobar poticaj jedni drugima te primjer služenja i predanja onima koji nisu dio naših pjevačkih zborova. To ćemo zasigurno i biti kada s ljubavlju i radosno vršimo svoju službu pjevača u liturgiji. Iz tog razloga, ovaj  susret se ne želi pozicionirati ni kao smotra niti natjecanje, već kao jedna dragocjena prilika da se možemo susresti i u svojim talentima slaviti Boga u biskupijskome zajedništvu“, istaknuo je vlč. Vidas.

Uslijedila je liturgijsko-glazbena priprava za misu to jest učenje i uvježbavanje pjesama koje će se pjevati. Pjevanje je predvodio župni zbor iz Vrbnika uz pučke pjevače „Vrbnik“ koji  prate vrbničku liturgiju s domaćim napjevima na staroslavenskom jeziku. Misu je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak. Koncelebrirali su župnici župa iz kojih su zborovi prispjeli.

Biskup je u homiliji potaknuo na duhovni život tj. molitvu slijedeći primjer svete Cecilije. Ona je djevica i mučenica koja je u „zla vremena“ znala izabrati pravu stranu i koja je poput tolikih mladih heroja u Domovinskome ratu bila spremna položiti svoj mladi život za Krista. „Ne slavimo danas žrtvu Vukovara i Škabrnje zato što se tamo dogodio strašan zločin, nego slavimo one koji su se i pod cijenu vlastitog života bili spremni suočiti se s tim zlom i boriti se protiv njega do posljednje kapi krvi. Mučenička smrt svete Cecilije je kruna i pečat njezina života, potvrda onoga za što je živjela te ujedno i oporuka nama danas da je svaki pravi i sveti život proslava Boga. Bog se želi proslaviti i u nama svaki puta kada dobrim možemo pobijediti zlo, a to je trenutak preokreta, obraćenja i promjene odnosno suočavanja sa samim sobom“, istaknuo je biskup.

Na misi su pjevali prisutni zborovi. Nakon mise uslijedilo je predstavljanje. Svaki zbor je pripremio jednu skladbu po vlastitom izboru.