Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan XXII. Redovni nacionalni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda

Samobor (IKA)

Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) održalo je XXII. redovni nacionalni kapitul od 6. do 8. listopada 2023. u Kući susreta „Tabor“ u Samoboru.

Kapitul je okupio članove Nacionalnoga vijeća OFS-a, zastupnike iz svih pet područnih bratstava zajedno s područnim i nacionalnim duhovnim asistentima, kao i predstavnike Franjevačke mladeži (Frama).

Kapitul je započeo s radom u petak 6. listopada popodne pod predsjedanjem nacionalne ministre s. Marte Radoš. Ministra je na početku podnijela izvještaj o životu i djelovanju Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a od listopada 2022. do listopada 2023. Rad je nastavljen izvještajem nacionalnog predsjednika Frame Tomislava Jurića te izvještajem Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata.

Na Kapitulu su obilježene franjevačke obljetnice. O 800 godina Potvrđenog pravila govorio je fra Matija Marijić, a fra Goran Malenica održao je predavanje o 800. obljetnici jaslica u Grecciu.

Subotnji rad Kapitula bio je obilježen predavanjem o Glasnicima Velikoga Kralja koje je održala s. Tomislava Jengić, članica mjesnog bratstva OFS-a Kaptol. Predavanje je bilo uvod u radni dio Kapitula. Rad po skupinama donio je mnoge ideje o tome kako članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži mogu nastaviti doprinositi stvaranju skupina djece koja će, uz pomoć odgoja i organizacije primjerene njihovoj dobi, biti uvedena u poznavanje i ljubav prema franjevačkom životu.

Također je nakon rasprave na Kapitulu donesena Odluka o pokretanju postupka revizije Statuta Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a odobrenoga dekretom Predsjedništva Međunarodnog vijeća OFS-a od 8. ožujka 2006. godine.

U nedjelju, 8. listopada sudionicima Kapitula OFS-a i Nacionalne skupštine Frame predstavljena je knjiga „30 godina Franjevačke mladeži u Hrvatskoj“. Usvojen je  Kalendar događanja OFS-a i Frame za 2024., Program rada za 2024. te Teme za mjesečne susrete u mjesnim bratstvima u 2024. godini. Sudionicima Kapitula izložen je i izvještaj o karitativnoj akciji koja je održana na inicijativu Međunarodnog vijeća, a odnosila se na pomoć pogođenima potresom u Turskoj i Siriji.

U isto vrijeme održavala se i XXVI. nacionalna skupština Frame te su upriličeni zajednički trenutci rada i molitve.

Kapitul je zasjedanje zaključio zaključnom riječi nacionalne ministre Marte Radoš te molitvom iz Obrednika OFS-a koju je predvodio nacionalni duhovni asistent fra Goran Malenica.