Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan završni molitveni susret unutar četvrtog ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA/TU)

Posljednji molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa „Lectio divina“, održan je u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“, u srijedu, 12. lipnja 2024. u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhos-a. Snimka „Lectio divina“ ostat će dostupna na YouTube kanalu Duhos-a za sve zainteresirane.https://www.youtube.com/live/EcCEOlUAGKI.

Za temu je odabran odlomak iz Ivanovog evanđelja: Isus kruh života (Iv 6, 27-58). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo da Isusov govor o sebi kao kruhu života dolazi nakon čudesnog umnažanja kruha na obali Galilejskog mora. Kao što u susretu sa Samarijankom Isus polazi od zemaljske vode da bi Samarijanku doveo do vode koja struji u život vječni od koje više nikada neće žeđati, tako i u govoru nakon umnažanja kruha, Isus slušatelje želi povesti na dublju, duhovnu razinu i odvesti ih do kruha života koji je on sam, kruha koji je s neba sišao i od kojega oni koji vjeruju i koji se njime hrane neće ogladnjeti nikada. Isus sebe objavljuje kao kruh živi, kao nebesku hranu koja po vjeri postaje hrana vječnog života za one koji vjeruju i njime se hrane, naglasio je dr. Vuković.

Dva su neodvojiva stola s kojih Crkva uzima hranu i dijeli je vjernicima: to su stol Riječi Božje i stol Tijela Kristova. Oba ta stola su ujedinjena u euharistijskom otajstvu i slavljdu. Da bi blagovanje s ta dva stola bilo djelotvorno, donijelo ploda u dušama vjernika i postalo u njima hranom vječnoga života, nužna je vjera i povjerenje u Boga Isusa Krista. Po vjeri, koja se ostvaruje kao povjerenje i predanje Ocu i Sinu u Duhu Svetom, po lomljenju i blagovanju kruha života – Tijela Kristova te po lomljenju, slušanju i vršenju riječi Božje – kršćanin postaje sjedinjen sa živim Bogom, postaje onaj koji ima života u sebi i u kojem već sada struji vječno spasenje i vječni život koji Isus daruje onima koji u njega vjeruju te se hrane njegovom riječju i tijelom, zaključio je vlč. Vuković.

U razmatranje o tim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. Nakon molitvenog susreta uslijedio je prigodni agape i bratsko druženje. Peti ciklus molitveno-biblijskih susreta „Lectio divina“, započinje u četvrtak, 26. rujna 2024. u 19.30 u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.