Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana adventska duhovna obnova za mlade na Korčuli

Korčula (IKA)

Adventska duhovna obnova za mlade s područja Korčulanskog i Pelješkog dekanata održana je u subotu, 16. prosinca 2023. u Pastoralnom centru sv. Antuna u Korčuli, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Duhovnu obnovu pod nazivom „Obećanja koja se ostvaruju“ predvodio je župni vikar Župe Gospe od Otoka u Solinu don Roko Kaštelan.

Župnik domaćin i dekan Korčulanskog dekanata don Frano Kuraja izrazio je na početku obnove dobrodošlicu župnicima Korčulanskog dekanata. Zahvalio je svima na odazivu, dolasku i spremnosti na duhovnu obnovu, posebice mladima. Dekan Kuraja je također moderirao susret dajući upute okupljenima o nadolazećim točkama programa. Duhovni nagovor održao je predvoditelj obnove Kaštelan, nakon čega je uslijedilo pokorničko bogoslužje i prigoda za ispovijed. Na raspolaganju mladima za ispovijed bilo je više svećenika iz drugih korčulanskih i nekih peljeških župa.

Na misi je pjevao župni zbor mladih Župe sv. Marka. Misu su, uz predvoditelja duhovne obnove i župnika domaćina, suslavili kanonik Stolnog kaptola i župnik Župe Svih svetih don Željko Kovačević i župni vikar Župe u Blatu don Mišo Pecotić. Asistirao je đakon Ivan Galjuf.

Predvoditelj obnove Kaštelan je mladima govorio o pročitanom evanđeoskom ulomku koji je govorio o tome kako je Isus ozdravio deset gubavaca od kojih se samo jedan vratio zahvaliti mu. Približio je mladima situaciju oboljelih od gube u Isusovo vrijeme i izolaciju u kojoj su morali živjeti. „Svi smo mi na neki način gubavci“, kazao je propovjednik te progovorio o ropstvu grijeha koje uništava. „Bog je svakog od nas stvorio na svoju sliku“, podsjetio je predvoditelj obnove mlade i dodao kako Isus traži svakoga, traži one izgubljene i zalutale, one koji više nemaju nade jer su ih drugi odbacili i jer su izgubili središte života.

Razmišljajući o jednom od gubavaca koji se vratio zahvaliti Isusu predvoditelj obnove je kazao kako je on to učinio jer je shvatio što je Isus učinio za njega. Potaknuo je mlade da i oni uoče što je Isus činio i čini za njih. „Ako odemo bez Krista natrag u ovaj svijet, ostat ćemo isti. Opet ćemo konstantno biti potrebni ozdravljenja – naravno, svima nam je to potrebno – ali ćemo otići i bez nade da ćemo biti malo bolji i da ćemo nositi malo više Boga u svom srcu“, poručio je propovjednik. Ustvrdio je i kako je važno znati da se Kristu može predati slabosti i grijeh, ono krhko ljudsko, i da je on izvor zdravlja.

Na kraju im je poželio da ljube Boga, koji već ljubi njih, i onda će im se „velike stvari“ događati, a po plodovima će ih drugi prepoznavati.

Nakon euharistijskog slavlja mladi su nastavili druženje u školskom restoranu, na domjenku koji su pripremili profesori i učenici ugostiteljskog smjera Srednje škole Petra Šegedina na Korčuli.

Duhovna obnova na Korčuli dio je programa Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije ostvarenog uz suradnju dekana i župnika u tom dijelu biskupije, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.