Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana Konferencija o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba u Zrenjaninu

Beograd (IKA)

Konferencija o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba za svećenike, vjeroučitelje i djelatnike u apostolatu s maloljetnim osobama održana je u petak, 10. svibnja 2024., u Zrenjaninu. Predavač je bio voditelj Instituta za antropologiju na Sveučilištu Gregoriana u Rimu, dekan Instituta za psihologiju i vicerektor sveučilišta te jedan od najvećih stručnjaka u Katoličkoj Crkvi za područje zaštite maloljetnika o. Hans Zollner, SI, objavljeno je na stranici Beogradske nadbiskupije.

Konferenciji su nazočili beogradski nadbiskup i metropolit Ladislav Nemet, SVD, grkokatolički biskup Đuro Džudžar, srijemski biskup Fabijan Svalina, subotički biskup Ferenc Fazekas i novoimenovani zrenjaninski biskup Mirko Štefković. Konferenciji je nazočilo i više od sto svećenika, vjeroučitelja i djelatnika u apostolatu s maloljetnim osobama iz cijele Srbije.

O. Zollner  je u predavanju „Zaštita ljudi – zadatak Crkve“ naglasio da Crkva treba biti sigurno mjesto za sve ljude zbog njihovog dostojanstva, bez obzira na razlike među njima. Istaknuo je i odgovornost kršćana prema sebi i drugima. Rekao je da se ne moramo bojati jer je Crkva vjerodostojna te ukratko izložio povijesni pregled i statistiku seksualnog zlostavljanja u njoj. Objasnio je da je zbog pojedinih slučajeva zlostavljanja maloljetnika izgubila povjerenje. „Naime, bilo je i lažno optuženih svećenika gdje su pojedinci htjeli ili novac ili nešto drugo. Zbog takvih situacija Crkva je često šutjela i nije slušala one koji su prijavljivali počinitelje. Zatim nisu znali tko treba preuzeti odgovornost ako se dokaže krivnja, a isto tako mnogi nisu vjerovali žrtvama zbog ugleda svećenika”, istaknuo je. Dodao je da je Crkva sada svjesna tih problema i odlučnije pristupa njihovom rješavanju te da sluša one koji se javljaju da su bili zlostavljani. U svakoj biskupiji osnovano je povjerenstvo za zaštitu maloljetnika pa zato Katolička Crkva predstavlja najveću svjetsku organizaciju za zaštitu djece. Također, predavač je ustvrdio da unatoč ovim problemima pojedinaca u Crkvi, ona ipak ostaje Božja tvorevina pa zbog toga mora biti autentična i reagirati na pogreške te ih ispravljati da bi dostojno prenijela poruku Evanđelje. Predavač je naglasio kako se sada puno više pazi na svećeničke kandidate jer „Crkva mora biti autentična da bi bila svjetlo u društvu.“ Na kraju predavanja ispričao je primjer lažno optuženog svećenika iz Chicaga koji je bio maknut sa župe zbog optužbi da je seksualno zlostavljao maloljetnike. Nakon procesa dokazano je da nije kriv i vraćen je u župu, ali je njegov ugled uništen.

Nakon predavanja održan je rad u grupama o zaštiti maloljetnika te su predstavnici grupa iznijeli zaključke i uputili pitanja predavaču.