Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana Konferencija održivog razvoja kulturno povijesnog i vjerskog turizma u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Konferencija održivog razvoja kulturno povijesnog i vjerskog turizma održana je u četvrtak, 1. veljače 2024. u Lazaretima u Dubrovniku, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Na konferenciji je o temi „Kulturna baština i vjera u nasljeđu Dubrovnika“ govorila predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić.

Dubrovnik, poznat po svojoj kulturnoj baštini, od vremena Dubrovačke Republike povezan je s vjerom, čime se stvorilo jedinstveno nasljeđe grada. Grad, smješten na jadranskoj obali, odražava spoj kršćanske tradicije i arhitekture kroz stoljeća. Kulturna baština Dubrovnika prožeta vjerskim elementima podloga je i za mnoga vjerska događanja među kojima je predsjednica Radić prezentirala programe biskupijskog Vijeća za kulturu i znanost koje ono ostvaruje tijekom cijele godine. Naglasila je važnost suradnje s brojnim kulturnim institucijama kao i otvorenost programa svima zainteresiranima.

Godišnji program započinje tribinama „Ususret svetom Vlahu“ na kojima predavači publiku upoznaju sa zanimljivostima iz kulturnog i vjerskog nasljeđa grada i biskupije. Također je istaknula manifestaciju „Kršćansko lice kulture“ koja godinama kroz različite oblike kulturnih događanja poput predavanja, koncerata, izložbi, Noći crkvenih muzeja nudi jedinstvenu priliku lokalnoj zajednici, ali i svim posjetiteljima da se upoznaju s vjerskom baštinom.

Posjetitelji Dubrovnika također imaju priliku istraživati povijest grada kroz njegove crkve, muzeje i kulturne manifestacije.

Na otvorenju konferencije okupljenima su se obratili organizatorica Sunčana Matić iz agencije „LUX Promocija“ iz Zagreba i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

Organizatorica Matić je kazala da je 2024. godina za njihovu agenciju godina više obljetnica među kojima i 15 godina teme kulturno povijesnog i vjerskog turizma. Navela je da je 2021. godine izrađen dokument za Ministarstvo turizma i sporta „Smjernice razvoja vjerskog turizma Hrvatske“. Spomenuvši ovogodišnje dubrovačke obljetnice, 45. obljetnicu upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-v popis svjetske baštine i 15. obljetnice upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, istaknula je kako se „ovim programom i svim predavanjima koja su autorska, pridaje važnost i ukazuje na vrijednost tradicije očuvane kulturne baštine posebno u turizmu i zašto je Dubrovnik šampion turizma“.

Pročelnica Antić Brautović je iskazala zadovoljstvo što se konferencija održava u Dubrovniku, u godini kada se obilježavaju 3 obljetnice zahvaljujući kojima je Dubrovnik postao jedan od rijetkih gradova na svijetu čija su materijalna i nematerijalna dobra stekla status univerzalne baštine. „Bio je to i poticaj našem Gradskom vijeću da ovu godinu proglasi ‚Godinom UNESCO-ove svjetske baštine‘ i da nas posebno potakne na dodatno promišljanje o važnosti naše baštine, ne samo u smislu temelja našeg kulturnog identiteta nego i u razvoju našeg gospodarstva, naročito turizma. Grad Dubrovnik već dugi niz godina sustavno ulaže napore prema održivom turizmu, da svaka dobra koje smo naslijedili zaštitimo i ostavimo budućim generacijama na korištenje“, kazala je.

U sklopu konferencije održano je više edukativnih predavanja temeljenih na recentnim istraživanjima i primjerima iz prakse. Predstavljene su mogućnosti interpretacije kulturne baštine, tradicijskih narodnih običaja kao potencijala za razvoj inovativne ponude kulturno povijesnog i vjerskog turizma uz naglasak na zaštitu od brzorastuće turističke komercijalizacije, na načelima održivog razvoja.

Teme predavanja na konferenciji bile su: „Fanfaristi u Dubrovniku – trubači sv. Vlaha“ (dr. sc. Jelena Obradović Mojaš, Hrvatska radio-televizija), „Multikulturalni Dubrovnik: tragovi iz doba Republike“ (prof. dr. sc. Vesna Miović, upraviteljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku), „Dubrovački karnevali između tradicije, retradicionalizacije i turizma“ (Ivica Kipre, voditelj Etnografskog muzeja, Dubrovački muzeji), „Upoznajmo Frankopane, Kulturno – turistička ruta ‚Putovima Frankopana‘“ (mr. sc. Sonja Šišić, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko goranske županije), „Plesovi s mačevima na otoku Korčuli – moreška i kumpanije“ (Sani Sardelić, Gradski muzej Korčula), „Kulturno naslijeđe i tradicije koje žive u funkciji turizma Cavtat – Konavle“ (Frano Herendija, direktor Turističke zajednice općine Konavle), „Skriveni dragulji Metkovića i Doline Neretve“ (Magdalena Medar – Ujdur, direktorica Turističke zajednice Grada Metkovića) i „Benediktinski samostan sv. Marije na otoku Lokrumu“ (Ozana Domijan, Javna ustanova „Rezervat Lokrum“).

Organizator konferencije je „Lux Promocija“, a konferencija se održava u programu proslave Feste sv. Vlaha i Dana grada Dubrovnika 2024. godine te „Godine UNESCO-ve svjetske baštine“. Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo turizma i sporta i Grad Dubrovnik, uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovačke baštine, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.