Budi dio naše mreže
Izbornik

U Ponikvama proslavljena župna svetkovina sv. Ivana Krstitelja

Ponikve (IKA)

Župa sv. Ivana Krstitelja u Ponikvama proslavila je u ponedjeljak 24. lipnja 2024. svetkovinu rođenja svog nebeskog zaštitnika.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan, a suslavio je župnik Pero Pranjić.

Govoreći o svecu zaštitniku generalni vikar je ustvrdio da je njegovo začeće i rođenje bilo „čudno i čudesno“. Vjernike je podsjetio na sam događaj opisan u Svetom pismu koji govori kako su Elizabeta i Zaharija, u starijoj dobi, začeli i dobili sina kojem su dali ime Ivan. Za to su molili, a „iskrena i od srca izrečena molitva, ne može biti ne uslišana“, kazao je propovjednik.

Mnogi su se pitali što će biti od tog djeteta, nastavio je razmišljanje generalni vikar. „Na njemu je bila ruka Božja i oko Božje. Bog je imao s njim svoj plan, kao što ga ima sa svakim od nas. Ivan mu se stavio na raspolaganje. Nije bježao od Božjeg plana”, ustvrdio je.

Predslavitelj je potaknuo okupljene na promišljanje o tome stavljaju li se u Božji plan te jesu li spremni surađivati s Bogom i biti na Božjoj strani i onda kada dođu i pritisnu kušnje i nevolje.

Aktualizirajući situaciju Elizabete i Zaharije također je govorio o neplodnosti i želji za potomstvom bračnih parova u sadašnjem vremenu.

Kazao je i da u kalendaru Katoliče Crkve postoje 24 sveca s imenom Ivan te dodao: „Ime sa sobom nosi i odgovornost. Ivan Krstitelj je toga bio itekako svjestan.“

Mons. Pervan nadalje je govorio o drugim segmentima života Ivana Krstitelja i njegovoj povezanosti s Isusom, o pozivanju suvremenika na obraćenje te o sveopćem pozivu na svetost.

„Ivan je bio jasan u svojim stavovima, nastupima, tumačenjima i propovijedanjima. Zlo je nazvao pravim imenom. Nije se libio prozvati krivovjerce, ili one koji su skrenuli s pravoga puta. Njegova retorika je bila jasna. Nije podilazio nekome. Što je dobro, dobro je, a što je zlo, zlo je. Nije bilo umanjivanja ni zla ni odgovornosti, a samim tim ni posljedica“, kazao je.

„Bilo mu je jasno da s Bogom i Božjim nema kompromisa i nije ga ni tražio. Hrabro je istupao i nastupao. Hrabro je branio ono što je Božje, vjersko”, kazao je generalni vikar.

„Moramo si priznati, naše je vrijeme daleko od Ivanovoga vremena. On bijaše jasan, hrabar i veliki Božji glasnik. Sam Isus Nazarećanin za Ivana će reći: ‚Zaista kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja‘“, zaključio je i potaknuo vjernike na obraćenje.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, a nakon mise izmoljena je molitva te podijeljen blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.