Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana opća skupština Papinskih misijskih djela

Vatikan (IKA)

Na digitalnoj platformi 12. lipnja održana je opća skupština Papinskih misijskih djela koja je okupila više od 100 nacionalnih ravnatelja, na čelu s prefektom Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinalom Luisom Antoniom Tagleom i predsjednikom PMD-a nadbiskupom Giampietrom Dal Tosom, objavila je agencija Fides a prenijela Nedjelja.

Zbog pandemije koronavirusa skupština nije održana u svibnju u Rimu kako je bilo planirano, nego na digitalnoj platformi. Uz kardinala Taglea i nadbiskupa Dal Tosa među sudionicima je bio Carlo Soldateschi, zadužen za upravu PMD-a te četvero generalnih tajnika: fr. Tadeusz J. Nowak, fr. Fabrizio Meroni, s. Roberta Tremarelli i fr. Guy Bognon.

„Nemojmo se žaliti na zatvorena vrata, nego razumijevati i surađivati za nove prozore koje će otvoriti Duh Sveti. Gospodin uvijek nudi nove mogućnosti za širenje evanđelja“, kazao je kardinal Tagle pozivajući stoga nacionalne ravnatelje PMD-a da budu ljudi molitve i dopuste Duhu Svetomu da ih ispuni i nadahne u njihovom djelovanju, kako se to dogodilo službenici Božjoj Pauline Jaricot, utemeljiteljici Papinskoga misijskog djela za širenje vjere.

„Svaki nacionalni ravnatelj pozvan je razaznati mogućnosti djelovanja, tako da cjelokupno djelo Crkve bude orijentirano i oživljeno u misionarskom smislu. Kateheze, liturgija, karitativnost, obitelji, skupine laika – sva pastoralna područja sama su po sebi mjesto i prigoda za misije. Svaki nacionalni ravnatelj pozvan je surađivati s Duhom Svetim tako da misije budu na srcu identiteta Crkve. U tom smislu, ekonomski vid prikupljanja darova pravi je znak i predanost za misionarsku karitativnost, koja srca otvara potrebama marginaliziranih“, kazao je kardinal pozvavši PMD na aktivnu i blisku suradnju s mjesnim biskupima i biskupskim konferencijama u misionarskom radu.

Nadbiskup Dal Toso je u svom obraćanju s radošću podsjetio na priznavanje čuda po zagovoru Pauline Jaricot. Papinsko misijsko djelo za širenje vjere koje je osnovala, proslavit će 2022. godine 200 godina postojanja, te će uskoro započeti priprema za taj događaj.

Između ostalog, nadbiskup je zahvalio nacionalnim ravnateljima za njihov trud u sudjelovanju za posebni fond koji je papa Franjo ustanovio u sklopu PMD-a, kao odgovor na krizu nastalu zbog pandemije koronavirusa, s ciljem pomaganja potrebama mjesnih Crkava.

„Potraga za milodarima nije puko prikupljanje sredstava, već je plodna prilika za rast u molitvi i misionarskoj animaciji“, kazao je, te u tom smislu ponovio kako je Papina nedavna poruka PMD-u, od 21. svibnja, magistralna referenca koja će potaknuti put i djelo obnove PMD-a i smjer njihove budućnosti.

S predsjednikom je i četvero tajnika naglasilo važnost potpune integracije PMD-a u redovnu pastoralnu skrb pojedinih lokalnih Crkava, u svim njezinim oblicima i komponentama, radi informiranja i vođenja pastoralnog djelovanja s misionarskim pogledom, kao autentična „Crkva koja ide naprijed“.

Nadalje se prisjetilo opsežnog djelovanja na posvješćivanju i misionarskoj animaciji koje su nacionalni ravnatelji provodili diljem svijeta u prigodi Izvanrednoga misijskog mjeseca listopada 2019. Skupština je, također, raspravljala o mogućim temama koje će predložiti Svetom Ocu za proslavu Svjetskog dana misija 2021.

Kao i svake godine, skupština PMD-a glasovala je o konačnom i procijenjenom proračunu, te odobravala redovne i izvanredne subvencije povezane s financiranjem projekata u lokalnim Crkvama, u nadležnosti Kongregacije za evangelizaciju naroda prenijela je Nedjelja.