Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije

Šibenik (IKA)

Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 9. studenog u biskupijskom marijanskom svetištu Vrpolju, izvijestila je Šibenska biskupija.

Središnji dio rekolekcije bilo je izlaganje „Sveti Ciprijan pred izazovom jedinstva i sinodalnosti Crkve“ prof. dr. sc. don Ivana Bodrožića s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. „Poruka svetog Ciprijana je aktualna i danas. U tom vremenu dogodio se raskol koji je pošao iz Rima od svećenika Novacijana, a njegovi sljedbenici zvali su se novacijanci. Oni su razbili jedinstvo Crkve na široj razini. Ciprijan je zauzeo stav da ih treba ponovno krstiti, a taj njegov stav zauzela je i cijela njegova zajednica i drugi biskupi iz područja Sjeverne Afrike. Međutim, papa Stjepan je rekao da Rimska Crkva nikada nije običavala ponavljati krštenje, dakle, prekrštavati one koji su već bili kršteni u nekoj od tih zajednica, nego je priznavala krštenje tvrdeći: krštenje je došlo od Isusa. Kasnije je papa Stjepan zauzeo čvrsti stav jer je to bilo pitanje uopće razumijevanja krštenja i njegove važnosti. Papa je u tome bio dosta dosljedan i nije se slagao sa stavom afričkih biskupa“, istaknuo je dr. Bodrožić.

„Papa je iznio svoje uvjerenje i rekao da treba poštovati apostolsku predaju koja je najjača, najstarija predaja. To je apostolska, rimska predaja. Godinu dana nakon toga dogodio se progon Crkve kad su nastradali papa Stjepan i Ciprijan kao mučenici te kasnije nije izvršena nova prepiska i rasprava“, rekao je dr. Bodrožić, istaknuvši da primjer takve lokalne sinodalnosti, koju je zastupao Ciprijan, nije prošla. Navedeni primjer rasprave između svetog Ciprijana, afričkih biskupa i pape Stjepana pokazuje koliko je potrebno poznavati povijest Crkve. Naime, uslijed nekih trenutnih rasprava u Crkvi, neki govore o ugroženosti Crkve kao nikad u njenoj povijesti, iskazujući neslaganje ne samo sa stavovima rimskog biskupa, nego i u odnosu na apostolsku predaju i istinu Božje riječi zapisane u Evanđelju, poručio je dr. Bodrožić.

Nakon izlaganja biskup Tomislav Rogić upoznao je svećenike s novim financijskim sustavom koji će se početi primjenjivati s uvođenjem eura. Svećenicima je govorio i o pastoralnim planovima za narednu kalendarsku godinu. Šibenska biskupija 2023. obilježava 725 godina postojanja te će pastoral biti obilježen tim događajem. Svećenike je upoznao i s promjenama u službama u Šibenskoj biskupiji. Don Ivica Boko imenovan je kancelarom biskupije, a don Ante Vrcić povjerenikom za pastoral mladih, izvijestila je Šibenska biskupija.