Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana sjednica novoga saziva Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA)

Sjednica novoga saziva Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, pod predsjedanjem nadbiskupa Marina Barišića, održana je u srijedu 12. veljače u Velikoj vijećnici Nadbiskupskoga ordinarijata u Splitu.

Na sjednici su se okupili svećenici, članovi Prezbiterskoga vijeća, koji su izabrani glasovanjem svećenika u svojim izbornim jedinicama na izborima održanim u studenom 2019. god. ili ih je imenovao nadbiskup.

Sjednica je započela zajedničkom molitvom koju je predvodio nadbiskup. Potom je pozdravio nazočne te ih podsjetio na važnost i ulogu Prezbiterskoga vijeća u mjesnoj Crkvi. Generalni vikar mons. Miroslav Vidović pročitao je imena svih članova u novom sazivu Prezbiterskog vijeća. Pročitao je i imena svećenika koje je nadbiskup izabrao u Zbor savjetnika.

Na početku radnog dijela sjednice pastoralni vikar dr. Nediljko Ante Ančić podsjetio je članove Vijeća da je u posljednjih nekoliko godina, na razini Nadbiskupije, a i na nacionalnoj razini, pojačan pastoral obitelji. Ova je godina posvećena pastoralu starijih i nemoćnih osoba. Potrebno je oduprijeti se trendovima koji starije i nemoćne shvaćaju kao smetnju, a ne kao upotpunjavanje obitelji. Pastoral starijih bila je i jedna od tema na radnom dijelu adventske svećeničke rekolekcije u Vepricu u prosincu prošle godine, a raspravljalo se o tome i na nedavno održanoj sjednici dekana. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji postoji nešto više od 30-ak ustanova za starije i nemoćne osobe, a sve je više privatnih domova koji često nemaju potrebne bogoslužne prostore.

Članovi Vijeća su zatim iznosili svoje prijedloge kako poboljšati pastoral starijih i bolesnih osoba, u kojemu ne treba mnogo da bi osobe treće dobi bile ispunjene i zadovoljne. Tako je primijećen i uvažen rad mnogih katoličkih udruženja i dobrotvornih skupina. U ta su udruženja uključene uglavnom starije osobe, a ujedno pomažu bolesnicima, samcima i onima koji su u oskudici.

Zatim se raspravljalo o proslavi svetkovine sv. Dujma, zaštitnika Nadbiskupije. Za tu središnju nadbiskupijsku proslavu svake godine se organizira i Devetnica. Program ovogodišnje Devetnice predstavio je don Ante Mateljan. Osim toga, prigodom proslave sv. Dujma održava se sportsko natjecanje Sudmja kup i glazbena smotra Sudamja fest, a organizira se i okrugli stol o nekoj prigodnoj temi. Naglašen je i lijepi običaj slavlja misa na blagdan sv. Dujma, poslijepodne u katedrali, koje su vjernici dobro prihvatili i lijepo su posjećene.

Ove se godine obilježava 1600. obljetnica smrti sv. Jeronima. Tim povodom Nadbiskupija i druge s njom povezane institucije na različite načine obilježit će ovaj događaj, ne samo na razini grada Splita, nego i cijele Nadbiskupije. Katolički bogoslovni fakultet prošle je godine otvorio centar Hieronymianum koji proučava život i djelo toga sveca. Ove godine organizirat će Međunarodni teološki simpozij u rujnu o sv. Jeronimu. U suradnji s drugim kulturnim institucijama Nadbiskupija će u Muzeju sakralne umjetnosti prirediti izložbu artefakata povezanih sa sv. Jeronimom.

Generalni vikar izvijestio je članove Vijeća o gradnjama i radovima na crkvenim prostorima u Nadbiskupiji. Gradnja crkve u Trogiru je završena, u studenome 2019. je blagoslovljena, a očekuje se uskoro i njezina posveta. Još treba dijelom urediti unutrašnjost crkve i prostor ispred. Trenutačno se rješava papirologija za dječji vrtić koji je predviđen u sklopu pastoralnog centra. Što se tiče nove crkve u Solinu, u župi Gospe od Otoka, radi se na završnim radovima. Gradilište crkve u Brnazama također je aktivno. Zvonik je izgrađen, a trenutačno teku radovi na krovištu crkve.

Radi se i na papirologiji oko izgradnje novoga svećeničkog doma u Mravincima. Taj projekt je u ovom trenutku prioritet Nadbiskupije. Crkve u nekim župama su premale ili neprikladne za liturgijska slavlja pa iziskuju obnovu ili izgradnju. Obnavlja se zvonik katedrale. Kontinuirano se radi na popravcima mnogih crkava i župnih kuća. Pomaže se župnicima u manjim sredinama pri nabavi ogrijeva. Čini se sve i kako bi se prostori u vlasništvu Crkve koji se trenutačno ne koriste priveli svrsi.

Govorilo se i o potrebi uvođenja izvanrednih djelitelja pričesti u župama koje nedjeljom i blagdanom imaju veliki broj pričesnika, a premalo zaređenih službenika ili akolita koji bi dijelili pričest. Vijećnici su zaključili kako bi bilo potrebno educirati prikladne vjernike laike ili angažirati također prikladne vjeroučitelje za tu važnu službu, pazeći pritom na odjek među vjernicima.

Na koncu je nadbiskup zahvalio članovima Prezbiterskoga vijeća na prihvaćanju službe vijećnika, zatim na prijedlozima koje su iznijeli na sjednici, a osobito na njihovom trudu i zalaganju u službama koje svakodnevno obnašaju.