Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH

Sarajevo (IKA)

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u srijedu 5. svibnja održana je redovna sjednica Upravnog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine kojoj je predsjedao predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, prenijela je Katolička tiskovna agencija.

Na sjednici su prema važećem Statutu sudjelovali članovi Upravnog vijeća: generalni vikari bosanskohercegovačkih nad/biskupija, ravnatelji Caritasa BiH i nad/biskupijskih Caritasa. Zapisnik je vodila stalna zapisničarka djelatnica Caritasa BiH Ivona Vidačković.

Nakon molitve i pozdrava pristupilo se prihvaćanju predloženog Dnevnog reda i usvajanju pripremljenog zapisnika prošle redovne sjednice od 26. listopada 2020. Pozivnica sa svim materijalima poslana je svim članovima e- poštom dva tjedna prije održavanja sjednice.

Na sjednici se raspravljalo o temama u ovom trenutku važnima za daljnju izgradnju Caritasa BiH da bi što kvalitetnije ostvario svoje poslanje u karitativnom životu Katoličke Crkve u BiH prema važećim crkvenim, državnim i karitativnim statutarnim odredbama i zakonima. U središtu konstruktivne rasprave i zaključaka bile su sljedeće teme: Osvrt na zapisnik prethodne sjednice, Novi dokumenti (Pravilnik o sigurnom zapošljavanju, Pravilnik o sukobu interesa i Pravilnik o komuniciranju i odnosima s javnošću), Nova mrežna stranica Caritasa BiH, Osvrt na pomoći stradalima od potresa na Banovini u Republici Hrvatskoj, Tjedan solidarnosti Crkve u Republici Hrvatskoj: općenito i konkretno i euharistijsko slavlje u Banjoj Luci (7. ožujka), Vrijeme pandemije koronavirusne bolesti (26. listopada 2020. – 5.svibnja 2021.), Aktivnosti vezane za Caritasovu kuću u Sarajevu i višenamjenski centar te Razno (Teme Nedjelje Caritasa 2021., a dogovorena je „Mjesto Caritasa u našoj svakodnevnici: župa, nad/biskupija i društvo: primanje i davanje“, Caritas Internationalis: Odluka Odbora za reviziju u svezi s obavljenom procjenom, Priopćenje s 80. redovitog zasjedanja BK BiH (19. ožujka 2021.) vezano na aktivnost Caritasa BiH, Nazočnost Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) u BiH, Mjesto i vrijeme susreta predsjednika, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj u 2021., Medijska prisutnost Caritasa u BiH na RTV Herceg Bosna, Predsjednik Caritasa Europa, Caritasa Austrije i Caritasa Beč s visokim delegacijama posjetile Caritas u BiH: migrantski kampovi u Regiji Sarajevo i Regiji Bihać s projektima Caritasa u BiH uz sudjelovanje na euharistijskom slavlju Tjedana solidarnosti 2021. u Banjoj Luci, Prisutnost nacionalnih Caritasa iz svijeta u BiH i Termin sljedeće sjednice Upravnog vijeća Caritasa BiH dogovoren je za listopad 2021.).

Posebna zahvalnost izrečena je djelatnicima svih Caritasa u BiH koji su se tijekom minuloga prisutne pandemije koronavirusne bolesti, kroz razne projekte i aktivnosti, svojim nesebičnim radom ugrađivali u nošenje tereta i pomoći bližnjemu u nevolji.

Još uvijek je aktualna tema svečanog obilježavanja 25. obljetnice Caritasa u BiH i Regionalne konferencije nacionalnih Caritasa Jugoistočne Europe što ovisi o situaciji s koronavirusom, društvenim i medicinskim odredbama u Bosni i Hercegovini i svijetu.