Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana sjednica Vijeća za kler i sjemeništa Biskupske konferencije BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

Sjednica Vijeća za kler i sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) održana je  u ponedjeljak 26. veljače u prostorijama Biskupske konferencije u Sarajevu pod predsjedanjem predsjednika Vijeća, mostarsko-duvanjskog biskupa i trebinjsko-mrkanskog apostolskog upravitelja Petra Palića, izvijestila je Katolička tiskovn agencija (KTA).

Sudjelovali su svi članovi spomenutog Vijeća: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu fra Danimir Pezer, kancelar Biskupskog ordinarijata u Mostaru don Stipe Gale, doborski dekan i župnik u Odžaku preč. Ilija Orkić, župnik Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Ljubiji vlč. Zlatko Matić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu preč. Zdenko Spajić, rektor Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Sarajevu preč. Michele Capasso, meštar bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu fra Danijel Nikolić, rektor Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku preč. Željko Marić, prefekt Franjevačkog sjemeništa u Visokom fra Josip Ikić, gvardijan i meštar postulanata na Gorici u Livnu fra Marko Ešegović te meštar novaka na Humcu u Ljubuškom fra Ivan Landeka, ml.

Bila je to prva sjednica Vijeća za kler i sjemeništa BK BiH nakon što je, u skladu s odlukom članova BK BiH donesenom na njihovom 87. redovitom zasjedanju 13. i 14. srpnja 2023. u Banjoj Luci, Vijeće za bogoslovna i mala sjemeništa pripojeno Vijeću za kler Biskupske konferencije BiH.

Biskup Palić je u uvodnoj riječi zahvalio članovima za dolazak i sudjelovanje te se ukratko osvrnuo na teme predviđene dnevnim redom. Nakon što je predstavio sastav Vijeća, podsjetio je na njegove temeljne zadaće i buduće djelovanje.

Članovi Vijeća su predložili teme za XI. Međudekanski susret u Bosni i Hercegovini, koji će biti održan 18. travnja 2024. u Nadbiskupijskom sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku, a biskup Palić će te teme predstaviti biskupima na predstojećem 89. redovitom zasjedanju koje će se održati 20. i 21. ožujka 2024. u Mostaru.

Vijećnici su razmotrili način izrade novog dokumenta Biskupske konferencije BiH o odgoju svećeničkih kandidata poznatog pod latinskim nazivom Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis u skladu sa zadaćom koju je Vijeću povjerila Biskupska konferencija BiH.

Biskup Palić je izvijestio vijećnike o iskustvu sa sudjelovanja na Međunarodnom skupu za trajnu izobrazbu svećenika održanom od 6. do 10. veljače 2024. u Rimu pod geslom: „Raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi“ (2 Tim 1,6) u organizaciji Dikasterija za kler, Dikasterija za Istočne Crkve i Dikasterija za novu evangelizaciju te u partnerstvu s katoličkom organizacijom „Aid to the Church in Need – ACN“ (Pomoć Crkvi u nevolji) i nadbiskupijom Seoul. Napomenuvši da je na skupu sudjelovalo četrdesetak nadbiskupa i biskupa i oko 800 svećenika iz 60 zemalja, među kojima i trojica iz Hrvatske, te da su imali i prigodu susresti se sa Svetim Ocem, biskup Palić je podsjetio da je državni tajnik kardinal Pietro Parolin u propovijedi na misnom slavlju ukazao na potrebu da se s oduševljenjem obnovi zalaganje za trajnu izobrazbu koja se prije svega temelji „na brizi za osobni odnos s Gospodinom i koja je uvijek hod u zajedništvu“.

Vijećnici su u okviru svih spomenutih tema imali prigodu za konstruktivnu diskusiju. Susret je završen zajedničkom molitvom i „trpezom ljubavi“ u skladu s korizmenim vremenom, tijekom koje su vijećnici imali prigodu za razgovor, izvijestila je KTA.