Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana svečana promocija prvostupnika HKS-a

Zagreb (IKA)

Svečana promocija 198 sveučilišnih prvostupnika povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije i sestrinstva održana je u subotu 2. ožujka u Velikoj dvorani Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS), izvijestio je Ured za odnose s javnošću HKS-a.

Svečanoj promociji uz prvostupnike i njihove obitelji nazočili su rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za nastavu prof. dr. sc. Roko Mišetić, prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za znanost prof. dr. sc. Roberto Antolović i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, pročelnici, sveučilišni kapelan, nastavnici i djelatnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Promovente su podržali i njihovi pročelnici izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, pročelnik Sveučilišnog odjela za povijest, doc. dr. sc. Dragan Glavaš, pročelnik Sveučilišnog odjela za psihologiju, izv. prof. dr. sc. Mario Bara, pročelnik Sveučilišnog odjela za sociologiju, izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, pročelnica Sveučilišnog odjela za sestrinstvo i prof. dr. sc. Danijel Labaš, pročelnik Sveučilišnog odjela za komunikologiju.

Svečani akademski čin počeo je zajedničkom molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić.

Okupljenim promoventima obratio se rektor dr. sc. Tanjić, istaknuvši: „Idući ususret svetkovini Uskrsa i proljeću, koje nam nosi ljepše i dulje dane, Crkva i danas poziva na sabranost, na djela milosrđa i ljubavi. I naše današnje zborovanje vidim i slavim u tom duhu. U vašoj promociji gledam veliku radost i da, sabranost, jer u ovoj dvorani smo sabrani oko vas da bismo Bogu zahvalili za sve ono što ste ostvarili kroz tri godine života i studiranja na našem Sveučilištu. Sabrani su oko vas vaši najmiliji koji su vas pratili cijeloga života i dalje su s vama, sabrana je oko vas cijela sveučilišna zajednica, a i vi ste sabrani u radosti zbog toga što vidite prve plodove svoga rada koje ste postigli zajedno sa svojim profesorima koji su vam otvarali blago znanja, iskustava i vještina koje ste stekli. Siguran sam da osjećate kako ste okruženi ljubavlju i dobrotom koju ste i vi sami oblikovali jer ste i vi nama puno toga podarili. Neka vas ova sabranost, ovaj zbor, ova slika, prati i bude vam poticaj u vašem budućem studiranju. Da, bilo je mnogo i poteškoća na vašem putu. Ali, one su se ponekad pokazale izvorom radosti i zahvalnosti. Bez odricanja se ništa ne postiže. Bitno je imati cilj pred očima i kada se on postigne otvaraju se još ljepši darovi koji su vam namijenjeni. Uz znanje neka vam ljubav i milosrđe obilježe daljnje životne korake. Mnogi od vas, većina vas, ostali su s nama u daljnjem zajedničkom hodu u kojem, osnaženi do sada stečenim znanjem okrunjenim ovim prvim stupnjem i dalje ponirete u dubine novih spoznaja koji će usmjeriti vaše živote. Neki su od vas ovime za sada završili svoje školovanje ili nastavili studirati na drugim učilištima. Ponesite sa sobom ovo Sveučilište, neka vam ono bude Alma mater kojem ćete se uvijek moći vratiti i koje će vas uvijek dočekati s poštovanjem i radošću. U ovim izazovnim vremenima u kojima se znanje može steći na različite načine, sveučilišta postaju još važnija. To ste mogli vidjeti i osjetiti u razdoblju pandemije koja je obilježila i veći dio vašeg studiranja. Vidjeli ste da studiranje nije samo znanje koje se, da, može prenijeti i na daljinu, nego je baš blizina, sabranost, zborovanje, zajedništvo, prijateljstvo, odgoj za vrednote, pomoć u nevolji, briga za slabije i nemoćne, zauzetost za zajedničko dobro, za obitelj, Crkvu, Domovinu i bolji svijet. U vašim će rukama biti naša budućnost i mi ćemo po vama znati što nas čeka. Nemojte posustati u dobru i traženju istine bez obzira na to što vas čeka mnoštvo prepreka. Mi vjerujemo da baš vi možete stvarati bolji svijet od onoga kojega vam mi ostavljamo.“

Svečanu prisegu uime promovenata sa Sveučilišnog odjela za povijest, Sveučilišnog odjela za komunikologiju i Sveučilišnog odjela za psihologiju pročitao je Vid Belčić sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju, a u ime promovenata sa Sveučilišnog odjela za sociologiju i sa Sveučilišnog odjela za sestrinstvo Pero Josip Maslać sa Sveučilišnog odjela za sociologiju, zatraživši od rektora u ime svojih kolegica i kolega i u svoje ime da im podijeli prvostupničke diplome.

Tijekom svečanog akademskog čina dodijeljene su rektorove pohvalnice za akademsku izvrsnost tijekom diplomskog sveučilišnog studija. Rektorovu pohvalnicu dobili su: Martina Špilek (Sveučilišni Odjel za povijest), Monika Knežević Dijanović (Sveučilišni odjel za psihologiju), Beata Patljak (Sveučilišni odjel za sociologiju), Veronika Karlović (Sveučilišni odjel za komunikologiju), Ana Marija Golub (Sveučilišni odjel za sestrinstvo) i Ivona Škrinjar (Sveučilišni odjel za sestrinstvo).

Uime prvostupnika sa Sveučilišnog odjela za povijest, Sveučilišnog odjela za komunikologiju i Sveučilišnog odjela za psihologiju obratila se sveučilišna zahvalni govor održala je prvostupnica psihologije Monika Knežević Dijanović. U govoru je istaknula kako je, da bi što bolje predstavila svoje kolegice i kolege, pitala da joj daju par asocijacija kojima bi opisali njihovo dosadašnje studiranje: „Iz svega što su mi napisali, konstantno se ponavljaju radost, toplina i susretljivost. Draga naša sveučilišna zajednico, pri čemu posebno moram izdvojiti naše nastavnike, ne znam koliko ste toga svjesni jer u ovom akademskom okruženju uglavnom mi dobivamo povratne informacije od vas, a rijetko kad vi od nas, ali uz to što ste nam prenijeli toliko puno znanja i naučili nas mnogim vještinama, dane ste nam ispunili srećom. Hvala vam na svakoj sekundi koju ste izdvojili za naš rast, na svim pitanjima na koja ste nam dali odgovore, ali i na onima koja ste postavljali, na svim našim talentima koje ste prepoznali i umnožili, na srdačnoj pomoći svaki put kada smo imali neki problem i prijateljskim razgovorima. Kažu da su nastavnici poput svijeća, izgaraju kako bi svojim studentima prenijeli svijetlo. Kako nam je to njihovo svijetlo iznimno vrijedno, potičem vas, odnosno nas prvostupnike da na domjenku koji slijedi nakon promocije podijelimo s nastavnicima, ali i drugim djelatnicima sve ono što ste meni napisali, ali i više od toga, jer su to uspomene koje bi bilo šteta zadržati za sebe i ne pokazati određenim osobama koliko su vam značile“, zaključila je Knežević Dijanović.

Uime nagrađenih studenata na svečanoj promociji u ime prvostupnika sa Sveučilišnog odjela za sociologiju i Sveučilišnog odjela za sestrinstvo obratila se sveučilišna prvostupnica sestrinstva Ana Marija Golub koja je istaknula: „Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki. Posebnu zahvalnost želim iskazati svakom profesoru ponaosob, čiji se život barem nakratko susreo sa našim. Vi ste postavili kamen temeljac za naše buduće profesionalne živote u ovom plemenitom sestrinskom pozivu, prenoseći nam Vaša znanja i iskustva, motivirali ste nas do našeg konačnog cilja, a to je ovaj današnji svečani dan, kada smo primili krunu našeg predanog truda i rada-našu diplomu. Ovo je dan kada nam svima srca gore od ponosa i radosti, jer kako je rekao Benjamin Franklin: ‘Investicija u znanje isplaćuje najbolje kamate’. Drage kolegice i kolege, a usudim se reći i dragi prijatelji – sretan vam put!  Svakome od vas želim neizmjernu sreću na privatnom, a onda i na poslovnom aspektu života! Bila mi je čast i zadovoljstvo putovati s vama!“

Akademski čin uljepšala je sopranistica Patricia Žubetić uz klavirsku pratnju korepetitora Marina Čarga i Luke Demarina.