Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana tribina „Psihološka stanja u trudnoći i nakon poroda“ u Bračnom i obiteljskom savjetovalištu u Splitu

Split (IKA)

U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu održana je Tribina „Psihološka stanja u trudnoći i nakon poroda“ održana je u srijedu, 5. lipnja 2024., u Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Splitsko-makarske nadbiskupije.

Ginekologinja i psihoterapeutkinja dr. Vinka Pleško govorila je o strahovima i anksioznosti u trudnoći. „Gubitaka u trudnoći ima više i češći su nego li što se o tome govori i vrijedi napomenuti da svaka žena, bez obzira koliko kratka trudnoća bila, ima pravo tugovati jer je gubitak uvijek veliki. Iako joj društvo na neki način ne priznaje da smije tugovati, to je zapravo nužno za njezino fizičko i mentalno zdravlje“, poručila je.

„Strah je normalna emocija koja nam općenito, pa i u trudnoći, puno govori i pomaže. Strah pred porodom najnormalnija je pojava. Problem nastupa onda kada nas taj strah i anksioznost remete u svakodnevnom životu i trudnoći ili kada je strah od poroda toliko izražen da je teško uopće zamisliti situaciju poroda. Važno je vratiti se na temeljno pitanje koji je smisao trudnoće i što mi ona donosi te psihosocijalnom podrškom ojačati trudnicu i pomoći joj da se nosi sa svakodnevnim zadacima; na taj će način pronaći izvor snage, stabilizirati se i prebroditi strah“, objasnila je.

O razdoblju nakon poroda govorila je logoterapeutkinja univ. mag. catech. Mila Jermelić. „Postpartum je vrijeme velike osjetljivosti, izrazite ranjivosti pa je stoga bitno prepoznati kada su iza našega ponašanja hormoni, a kada se radi o težem psihičkom stanju. Mentalne poteškoće ne čine ženu lošom majkom i traženje pomoći nije sramota, nego hrabrost i izlaz“, istaknula je.

Vinka Pleško i Mila Jermelić volonterke su i suradnice Bračnoga i obiteljskoga savjetovališta te su dio tima koji svakodnevno pruža duhovnu i emocionalnu podršku pojedincima, parovima, obiteljima i mladima. Za više informacija i termin si zainteresirani mogu se javiti na email: bios@smn.hr.