Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana Večer sjećanja na Ivana Pavla II. u Đakovu

Đakovo (IKA/TU DJOS)

U povodu 20. obljetnice pohoda pape Ivana Pavla II. u Đakovo, u utorak, 28. studenog 2023., novinar Hrvatskog katoličkog radija Domagoj Pejić održao je Večer sjećanja na Ivana Pavla II. u Župi Svih svetih u Đakovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Domaći župnik Ivan Lenić u svom je obraćanju govorio o „svetom Papi“: „Kada nas je netko volio, postao dijelom našega životnoga puta i urezao se u naše življenje; tim više jer nam je bio bliskim kada smo kao pojedinci i zajednica trpjeli, kada smo bili osporavani i zapostavljani, on nas je vrednovao – tada takve osobe ostaju duboko dijelom našega živoga sjećanja. Našega zahvalnog sjećanja. Našega poštovanja i ljubavi. Karol Wojtyla, papa Ivan Pavao II., čovjek i pastir Crkve sveta života – sve je to za nas. I za mnoge. Iako star i iscrpljen, stigao je na svom stotom putovanju učiniti korake u našu domovinu i naš grad, našu prvostolnicu, među nas ovdje u Đakovu prije 20 godina“, rekao je župnik.

To su razlozi zbog kojih se željelo obnoviti sjećanje na papu Ivana Pavla II., te je župnik Lenić pozvao novinara Pejića, koji je upoznao okupljene s Papinim životom. Župnik Lenić je predstavljajući dugogodišnjeg novinara, urednika i voditelja Hrvatskog katoličkog radija Domagoja Pejića, čestitao mu na dobivenoj Nagradi HURiN-a za životno djelo, za cjeloživotni rad u oblasti radijske industrije i doprinos njenom razvoju i popularnosti, koju je Pejić primio u utorak, 21. studenoga 2023. godine.

Domagoj Pejić je s Đakovčanima podijelio istinu o papi Ivanu Pavlu II. koji je Hrvatskoj i svijetu postao blizak želeći na taj način sačuvati sjećanje na njega i to sjećanje prenositi mlađim naraštajima. Započeo je hodočasteći u Rim pješice, a onda je izdao nekoliko knjiga i snimio četiri filma. Pejić je istaknuo da je htio nekako iskazati zahvalnost prema Ivanu Pavlu II. zbog svega što je on učinio za hrvatski narod. Stoga se odvažio poći pješice u Rim u travnju 2004. godine uoči papina 84. rođendana. Želio je svakim korakom zahvaljivati papi kojega je dva puta susreo „oči u oči“. Na jednom od ta dva susreta rekao je papi: „Sveti Oče hvala Vam za sve što ste učinili za hrvatski narod, neka Bog blagoslovi Vas i Vašu domovinu Poljsku!“. Na riječ „Poljsku papa je rekao: „A lijepa!“ Tada je novinar Pejić poželio upoznati Papinu domovinu. Kako je Papa iskazivao poštovanje i ljubav prema Hrvatskoj tako je i Pejić odlučio iskazati ljubav i poštovanje prema Papinoj domovini pišući knjige, snimajući filmove i hodočasteći u Poljsku.

Na Večeri sjećanja na Ivana Pavla II. prikazan je četvrti Pejićev film „Smijem li te zvati svojim“ za koji je napisao scenarij, a režirao ga je Mihael Varenica. Poštovatelji Ivana Pavla II. projekciju filma i njezina autora „nagradili“ su pljeskom i izrazili želju za skorim hodočašćem u Papinu domovinu Poljsku.