Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana zajednička sjednica Vijeća za laike i Odbora za mlade BK BiH

Sarajevo (IKA)

Zajednička sjednica Vijeća za laike Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) i Odbora za mlade BK BiH održana je u srijedu 12. veljače u prostorijama BK BiH u Sarajevu pod predsjedanjem predsjednika Vijeća za laike banjolučkog pomoćnog biskupa Marka Semrena.

Biskup Semren u pozdravnom govoru osvrnuo se na važnije događaje u Crkvi u BiH koji su obilježili proteklu godinu. Na poseban način istaknuo je aktualizaciju apostolske pobudnice pape Franje „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“ o kojoj je imao priliku govoriti na više stručnih skupova, nekoliko skupova mladih i putem medija i uputiti na njezinu važnost u ovom vremenu.

Podneseno je i izvješće o pripremi za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 9. i 10. svibnja u Zagrebu.

Biskup Semren održao je predavanje o postojanju i djelovanju laičkih udruga pri BK BiH. Biskup se osvrnuo na crkvene dokumente koji govore o suodgovornosti i suradnji vjernika laika u Crkvi te na godinu laika 2017. u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koju je proglasio vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić kao svojevrsni put priprave za nadbiskupijsku sinodu.

„Svi smo, i pastiri i vjernici, pozvani uložiti maksimalne napore da bi djelovanje vjernika laika u našoj Crkvi i u našem društvu bilo uzdignuto na razinu veće kompetentnosti, organiziranosti, sustavnosti i gorljivosti. Taj se zadatak neće moći ostvariti bez stalnog učenja i usavršavanja, kao ni bez prikladnog duhovno-molitvenog života i nastojanja oko obraćenja“, zaključio je biskup Semren.

Slijedila je rasprava u kojoj je uočeno da je potrebna veća povezanost, umreženost u poslanju i naviještanju evanđelja na kojoj trebaju svi raditi i zaključeno „da će nas drugi prepoznati da smo Kristovi i jedno u Kristu po našim plodovima“.

Sjednicu je zatvorio biskup Semren molitvom i preporukom u zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Crkve, blaženika Ivana Merza zauzetog vjernika laika i svih hrvatskih svetaca i blaženika.