Budi dio naše mreže
Izbornik

Održani 11. susreti raseljenih vjernika kotorvaroške doline u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U zagrebačkom naselju i Župi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici u nedjelju, 5. srpnja održani su 11. susreti raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci) te prijatelja toga živopisno-povijesnog kraja u sjeverozapadnoj Bosni.

Svečano misno slavlje održano je u franjevačkoj samostansko-župnoj crkvi Sv. Marije Anđeoske pred nešto manjim brojem okupljenih vjernika toga kraja nego ranijih godina, što je i razumljivo zbog mjera opreza i bojazni pred još uvijek rastućom pandemijom koronavirusa. Misno slavlje predvodio je kotorvaroški sin fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici uz koncelebraciju gvardijana Samostana sv. Ilije, proroka u Zagrebu, ujedno sopnički župnik i definitor Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.
Fra Stipo je u uvodu misnog slavlja pozdravio župljane, zatim vjernike i prijatelje kotorvaroških župa posvijestivši im važnost ovakvih okupljanja u kojima glavni sadržaj treba biti misa i molitva, a zatim njihovo uzajamno poštovanje i uvažavanje u ne baš jednostavnim vremenima pandemije koronavirusa, modernizma i svekolike otuđenosti, izrazivši pri tome i osobno zadovoljstvo što raseljeni Kotorvarošani još uvijek imaju želju i volju za ovakvim susretima, barem na godišnjem planu kako u Hrvatskoj, tako i u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, a opet najradije u rodnom zavičaju za ljetnih odmora i blagdana za Veliku Gospu, Rokovo, sv. Franju, čuvajući tako spomen na zavičajnu baštinu i kraj iz kojeg su potekli, a danas ih je nakon rata i prisilnog progona na desetke tisuća raseljenih diljem Europe, Hrvatske i svijeta.
Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline. Pjevao je župni zbor pod ravnanjem Petre Pleše, a misna čitanja i zagovorne molitve vjernika čitali su Sonja Batinić, Josip Tolić i Marko Bilobrk. Susretu su nazočili članovi župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, OFS-a i FRAMA-e te članovi Upravnog odbora Udruge kotorvaroških Hrvata u Zagrebu, koje je predvodio predsjednik Udruge Marko Bilobrk te prijatelj i dobročinitelj sopničke župe i mjesnih franjevaca Miroslav Škoro sa suprugom Kim Ann.
Na kraju misnog slavlja okupljene je riječima dobrodošlice i zahvale pozdravio sopnički župnik i gvardijan fra Zdravko Dadić, izrazivši zadovoljstvo što raseljeni vjernici kotorvaroških župa i dalje održavaju svoje godišnje susrete u župi Sesvetska Sopnica, povjerenoj na služenje franjevcima Bosne Srebrene te pozvao i druge da slijede ovakve zavičajne primjere. Nakon misnog slavlja za sve nazočne je upriličeno narodno druženje uz kršćanske ‘agape ljubavi’ u kripti župne crkve. Ovom prigodom organiziran je i štand s ručno izrađenim suvenirima i nabožnim predmetima kotorvaroškog sina iz Podbrđa Mate Kljajića, koja simbolično svjedoče o burnoj povijesti Hrvata Kotor Varoša od srednjeg vijeka, turskih vremena, 19. i 20. stoljeća pa sve do novijih dana.

Na kraju cjelokupnog programa predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata Marko Bilobrk pozdravio je i zahvalio domaćinima franjevcima, pjevačima župnog zbora i Framašima u Sesvetskoj Sopnici na gostoprimstvu i pomoći, posebno predvoditelju misnog slavlja fra Stipi Karajici na izrečenim poticajnim riječima te okupljenim Kotorvarošanima i njihovim dobročiniteljima na iskazanoj zajedničkoj i prijateljskoj podrški, snazi i brizi da se olako ne zaboravlja rodni zavičaj.