Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano predavanje o đakonatu u Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu

München (IKA)

Predavanje o đakonatu, u organizaciji Akademskog kruga, održao je u utorak, 30. siječnja 2024. u Domu Hrvatske katoličke župe u Münchenu đakon Ivica Visković.

Ivica Visković djeluje od 1. rujna 2013. godine u njemačkoj Župi Marije od Sedam Žalosti gdje skrbi za etničke manjine, posebice Sinte i Rome. U župi predvodi službu riječi, biblijske večeri i kateheze. Aktivan je u sakramentalnom pastoralu, odlazi u kućne posjete i na hodočašća sa zajednicom. Povremeno poslužuje i u Hrvatskoj katoličkoj župi.

Predavanje o đakonatu u Katoličkoj Crkvi temeljio je na Bibliji, posebice Djelima apostolskim, zatim na izjavama crkvenih otaca, više koncila i crkvenih dokumenata, posebice dokumenta Lumen Gentium.

Pred slušateljima je istaknuo djelovanje prvih đakona u Crkvi – sv. Stjepana prvomučenika i Filipa koji se spominju u Djelima apostolskim. Predavač je spomenuo i sv. Franju Asiškoga te njegovo djelovanje u službi đakona.

Spomenuo je da Crkva na zapadu zanemarila govor o đakonima, posebice u Srednjem vijeku, te da je đakonat ponovno „oživio“ nakon Drugog vatikanskog koncila. Visković je u predavanju citirao kontituciju Lumen Gentium koja u trećoj glavi govori o đakonima. „(…) Ojačani sakramentalnom milošću, služe Božjem narodu u zajednici s biskupom i njegovim svećenstvom u službi liturgije, propovijedanja i ljubavi. Služba je đakona, kako mu odredi kompetentna vlast, svečano dijeliti krštenja, čuvati i dijeliti Euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati je, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predvoditi bogoslužje i molitvu vjernika, dijeliti blagoslovine, voditi obred sprovoda i pokopa.“

Đakon Ivica pred slušateljima je ukratko opisao djelatnosti u danu koje obavlja. Na kraju predavanja iznio je statistiku koja se tiče đakonata u Katoličkoj Crkvi te odgovarao na pitanja koja su mu prisutni postavili.

Voditelj Odbora Akademskog kruga Ante Moro u ime prisutnih zahvalio se đakonu Ivici Viskoviću na održanom predavanju.