Budi dio naše mreže
Izbornik

OFS grada Splita proslavio svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijest

Split (IKA)

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“ Split – Trstenik proslavilo je u petak 25. ožujka svetkovinu Navještenja Gospodinova, a pridružila su im se i ostala bratstva OFS-a iz Splita.

Članovi bratstva OFS-a „Blagovijest“ predvodili su pobožnost križnog puta, a potom je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio duhovni asistent fra Stipe Nimac, OFM. Suslavio je duhovni asistent bratstva OFS-a Split – Sukoišan fra Josip Vrdoljak, TOR.

Za vrijeme slavlja pjevao je zbor franjevačkih bogoslova pod ravnanjem zborovođe Pere Prosenice.

Na kraju slavlja, temeljem odluke Vijeća Mjesnoga bratstva OFS-a „Blagovijest“ da za svoj „imendan“ svake godine jednom članu dodijeli nagradu, za ovogodišnju nagradu, „Zagrebačku Bibliju“ u izdanju Kršćanske sadašnjosti iz 2018., predložena je Iva Babić. Mjesno vijeće je u ime svih članova napisalo posvetu:

Dragoj sestri Ivi Babić, OFS darujemo („Zagrebačku“) Bibliju u znak zahvalnosti za djelatno, odgovorno i s ljubavlju služenje braći i sestrama u Franjevačkom svjetovnom redu (OFS) „Blagovijest“ u Splitu na Trsteniku.
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik.
Na svetkovinu Blagovijesti, u Splitu na Trsteniku, ljeta Gospodnjega 2022.

Zamjenica ministre Marija Dabić je na kraju slavlja uputila zahvalu svima prisutnima. „Zahvaljujem u ime Vijeća i drugih članova Mjesnog bratstva OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik, na čelu s mjesnom ministrom Mirom Maslov i u svoje osobno ime, članovima mjesnih bratstava grada Splita za sudjelovanje u slavlju našega „imendana“, svetkovine Navještenja Gospodinova – Blagovijesti. Večerašnja proslava našega „Imendana“ znak je da se nismo zatvorili samo unutar svojih vlastitih Mjesnih bratstava OFS-a nego smo otvoreni za dijalog i susrete jedni s drugima unutar Franjevačke obitelji, Crkve (župnih zajednica) i društva u kojima jesmo, živimo i djelujemo. Prepoznatljivi smo kao svjetovni franjevci/ke na razini grada Splita i šire sa svojim svjedočenjem kršćanske i franjevačke duhovnosti.“

Sljedeći zajednički susret bit će na razini grada Splita u svibnju ove godine, u prigodi blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića (12. svibnja), zaštitnika Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a u svetištu i Župi Gospe od Pojišana, zaključila je zamjenica ministre s. Marija.

Uključili su se u molitvu opće Crkve s nakanom za mir u svijetu, posebno da prevlada mir u Ukrajini i Rusiji. Zajednički su na tu nakanu izmolili molitvu Blaženoj Djevici Mariji „Anđeo Gospodnji“ koju tradicionalno mole ujutro, u podne i uvečer. Isto tako pomolili su se i za preminule svjetovne franjevce/ke Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva. Izmolili su i zagovornu molitvu svetoj Elizabeti, zaštitnici Franjevačkoga svjetovnog reda koja se posebno štuje u Splitu na Trsteniku.

U proslavi svetkovine naslovnika bratstva Split – Trstenik sudjelovalo je svih pet bratstava OFS-a grada Splita: MB OFS-a „Sv. Frane“ Split – Obala (Dina Vrcan, OFS, ministra); MB OFS-a „Gospa od Zdravlja“ Split – Dobri (Maša Jeličić, OFS, ministra); MB OFS-a „Gospa od Pojišana“ Split – Pojišan (Meri Piteša, OFS, ministra); MB OFS-a „Sveta Obitelj“ Split – Sukoišan (Anka Kovačić, OFS, ministra). Mjesna bratstva OFS-a grada Splita pripadaju Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sa sjedištem u Splitu (Trg Gaje Bulata, 3) koje čine 23 kanonski osnovana mjesna bratstva, a broji 535 trajno zavjetovanih članova.