Budi dio naše mreže
Izbornik

Ogulinci najbolji na Vjeronaučnoj olimpijadi

Udbina (IKA)

Vjeronaučna olimpijada za vjeroučenike osnovnih i srednjih škola s prostora Gospićko-senjske biskupije na temu „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“ održana je u ponedjeljak 4. ožujka u osnovnoj školi Kralja Tomislava na Udbini, a pobijedile su Prva osnovna škola Ogulin i Gimnazija Bernardina Frankopana iz Ogulina.

U osnovnoškolskom natjecanju druga je bila OŠ Slunj, a treća OŠ Zrinskih i Frankopana PŠ Ličko Lešće. Za pobjedničku ekipu iz Ogulina nastupile su Marija Bacanović, Martina Vučetić, Patricija Šprajc i Ema Leoni Brozović uz mentoricu Ivonu Rendulić.

U natjecanju srednjih škola druga je bila Srednja škola Senj, a treća Srednja škola Slunj. Za pobjedničku ekipu ogulinske gimnazije nastupile su Marija i Jelena Galović, Luka Krznarić i Doris Božičević uz mentoricu Anu Puškarić. Predsjednik Povjerenstva za provedbu natjecanja bio je član državnog povjerenstva Franjo Puškarić, a sudjelovala je i tajnica Katehetskog ureda s. Robertina Medven.

Nastupilo je 20 ekipa iz osnovnih škola te šest srednjoškolskih ekipa s ukupno 104 natjecatelja uz 26 mentora. Molitveni uvod održala je na početku voditeljica Stručnog vijeća za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Ivona Rendulić, nakon čega su učenici škole održali kraći umjetnički program.

Sudionike je na početku pozdravio predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj koji je poručio da je ovo 19. godina kako biskupija organizira vjeronaučnu olimpijadu uz zahvalu domaćinu na trudu pri organizaciji olimpijade u mjestu drevne Krbavske biskupije. Sudionicima su se zatim obratili ravnatelj škole domaćina Mirko Dragičević te udbinski župnik Josip Šimatović, a otvaranju je nazočio i ličko-senjski župan Darko Milinović.

Vjeronaučnu olimpijadu otvorio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić koji je poručio da su znanja iz vjeronauka najspecifičnija „jer uz njih bolje spoznajemo Boga, a Božje zapovijedi uče nas živjeti međuljudske odnose“. Biskup je poručio sudionicima olimpijade da rastu u vjeri i znanju kao dobri i plemeniti ljudi koji izgrađuju međusobno bratstvo među svim ljudima neovisno o naciji ili vjeri.

Svi sudionici Vjeronaučne olimpijade posjetili su Crkvu hrvatskih mučenika i memorijalni park hrvatske memorije gdje ih je o tome nacionalnom svetištu informirao voditelj Šimatović.