Budi dio naše mreže
Izbornik

Okružnica biskupa Večerina o Godini svetog Josipa u Subotičkoj biskupiji

Subotica (IKA)

U želji da vjernici i svećenici na području Subotičke biskupije aktivno sudjeluju u Godini svetog Josipa, subotički biskup Slavko Večerin uputio je 21. prosinca okružnicu s odredbama koju prenosimo u cijelosti.

Svakog devetnaestog u mjesecu neka se u svim župnim i filijalnim crkvama obavi posebna pobožnost u čast svetom Josipu, ukoliko to dopušta liturgijski kalendar. Neka se uzme misni obrazac zavjetne mise sv. Josipu u čast (Rimski misal, str. 763).

Neka se tijekom cijele Godine sv. Josipa promiče pobožnost u čast svetom Josipu, a također neka se prema mogućnosti organizira barem jedna župna tribina ili predavanje posvećeno sv. Josipu.

Neka se svetkovina (19. ožujka) i spomendan (1. svibnja) sv. Josipa obilježe na svečaniji način. Uoči ovih liturgijskih slavlja preporučam gdje je to moguće neka se organiziraju i posebne trodnevnice u čast ovom svecu.

Svećenstvo biskupije će posebno održati dan u čast sv. Josipu u jezičnim skupinama (mađarski i hrvatski) u kojem će slaviti misa i održati studijski dan posvećen ovom svecu.

Papa Franjo je apostolskim pismom Patris corde (Očinskim srcem) obilježio 150. obljetnicu proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, a ujedno je proglasio Godinu svetog Josipa koja traje od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021. godine.