Budi dio naše mreže
Izbornik

Okupljanje obitelji iz čakovečkih župa

Čakovec (IKA)

Sedamnaesto okupljanje obitelji iz čakovečkih župa „Susretom obitelji na vrtu“ održano je 22. lipnja na vrtu Stjepana i Štefice Damiš, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Susret je ostvaren uz dosad najveći broj sudionika, više od 140, zahvaljujući dobrom glasu koji se pronio do novih obitelji s porukom: „Dođi i vidi“ ili: „Vidimo se ponovo“!

Tema ovogodišnjeg susreta bilo je stablo – u svjetlu biblijske simbolike – prema priređenim materijalima za 4. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održan prošlog mjeseca u Ludbregu u Varaždinskoj biskupiji. Nazivi skupina prema stablima koja se spominju u Bibliji uklopili su se u gotovo cjelodnevni boravak u zelenoj prirodi nadomak potrošačkom dijelu grada. Između ostalog, o simbolici stabla se promišljalo: „Panj i izdanci su simbol obnove: sruši li se stablo, ostat će panj koji može sačuvati i potjerati nove mladice. (…) Ako Stvoritelj sasušenom panju omogućava da ponovo propupa i pusti grane kao stablo novo, koliko li tek krv i voda iz probodenog tijela Kristova mogu isprati naših grijeha i propusta i omogućiti nama, našim obiteljima, Crkvi i narodu da ponovo propupamo i pustimo grane kao stabla nova.“

Tradicionalna dječja alka odigrana je na veselje i uzbuđenje najmanjih koji su glasnim poklicima popratili svaki mokri pogodak u sridu ma tko ga dao! U igri su bile obrisane sve jezične barijere između domaćina i nekoliko djece porijeklom iz Ukrajine koja su trenutno u izbjeglištvu u gradu i okolici. Njihove majke, zahvalne što su one i djeca dobro zbrinute, zamolile su prisutne obitelji za pomoć koja će biti dostavljena tijekom mjeseca srpnja – za djecu dobrovoljaca teritorijalne obrane sela Roslavichi u Ukrajini. Molbi smo se spremno odazvali i doprinijeli od srca rado i prema svojim mogućnostima.

Obiteljske fotografije u sjeni stabla bit će uspomena na ovogodišnji susret održan prvog dana školskih praznika nakon još jedne nastavne godine održane u neredovitim zdravstvenim i za mnoge nemirnodopskim okolnostima, u želji da jedni drugima donesu osmijeh, razumijevanje, podršku i obnovljeni duh zajedništva.

Ključne riječi:
čakovec obitelj susret obitelji