Budi dio naše mreže
Izbornik

Omiš: Nadbiskup Barišić krstio peto dijete u obitelji Pešić

Omiš (IKA)

Na blagdan Krštenja Gospodinova, 13. siječnja, u župnoj crkvi Sv. Mihovila u Omišu splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje i krstio malenog Nou, peto dijete u obitelji Marine i Tomislava Pešića.

Nakon što je pozdravio roditelje, kumove, bake i djedove, rodbinu krštenika, župnika don Matu Ćulića, sužupnika don Ivana Banića, đakona don Peru Badrova i sve okupljene vjernike, nadbiskup je istaknuo kako nema većeg dostojanstva od onog kojeg dobivamo po krštenju.

O važnosti novog života i dostojanstvu djece Božje govorio je i u propovijedi. Istaknuo je kako je svaki novi život blagoslov i dar, ne samo za najužu obitelj već za Crkvu i čitavo društvo. Spominjući statistike koje govore o sve većem demografskom padu, nadbiskup Barišić podsjetio je na kolektivnu odgovornost za rođenje i odgoj svakog djeteta jer „nedostaje nam i ljudi i ljudskosti. Zajedno se radujmo svakom Božjem stvorenju i pomažimo jedni drugima. Svi smo odgojitelji jedni drugih“.

Pozvao je sve okupljene da se prisjete svoga krštenja i osvijeste njegovo značenje u svakodnevnom životu, posebno u onim trenucima kada se osjećamo potišteni, osamljeni, anonimni i protisnuti raznim poteškoćama. „Riječi koje je Otac izrekao pri Kristovu krštenju ‘Ti si Sin moj, ljubljeni!’ izgovara i na krštenju svakog od nas. Te riječi ponavlja nam svaki dan. Na dan krštenja dao nam je i svoga Duha, da imamo snage i nadahnuća živjeti kao djeca Božja. Moramo se zapitati koliko smo toga svjesni? Koliko je dar krštenja očuvan u našim životima?“

Malenom Noi izrazio je dobrodošlicu u njegovu obitelj, Katoličku Crkvu i zajednicu hrvatskog naroda, a roditeljima je zaželio da im njihova djeca budu izvor radosti i blagoslova.

Župnik Ćulić zahvalio je nadbiskupu na njegovoj prisutnosti i čestitao obitelji Pešić na hrabrosti i snazi vjere s kojom su radosno prihvatili novi život. Na kraju misnog slavlja nadbiskup je čestitao obiteljima te im zahvalio što su otvoreni životu, a posebnu čestitku uputio je bakama i djedovima koji imaju važnu ulogu u životu djeteta. Obitelji Pešić udijelio je knjigu, pismo i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece. U protekloj 2018. godini za tu je nakanu izdvojeno gotovo 400.000 kn.

Ključne riječi:
barišić krštenje Omiš