Budi dio naše mreže
Izbornik

Organizatori Hoda za život: "Neprihvatljiva je diskriminacija različitih inicijativa!"

Zagreb (IKA)

Organizatori zagrebačkog Hoda za život koji će biti održan 14. svibnja u Zagrebu, još su se jednom obratili javnosti, ovoga puta povodom odluke kojom je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević zabranio isticanje zastava Hoda za život.

Kako je objasnio Luka Holjevac iz Organizacijskog odbora, “čudno je, ali i neprihvatljivo, da zakonita odluka, donesena po propisanoj proceduri, bude izmijenjena. Ujedno, gradonačelnik je retroaktivno izmijenio i proceduru te od 9. svibnja sve odluke o pokroviteljstvima, isticanjem zastava i projekcijama na fontanama mora potpisati on osobno.”

Željka Markić iz Nacionalne koordinacije Hoda za život dodala je da je gradonačelnik neistinito ustvrdio i da su organizatori Hoda od njega tražili pokroviteljstvo nad Hodom. Naglasila je kako to nije slučaj, jer nisu niti razmišljali o tome da pokroviteljstvo traže od osobe koja napada priziv savjesti liječnika i medicinskog osoblja, zajamčen Općom deklaracijom o ljudskim pravima. “Hod za život nikad ne bi zatražio pokroviteljstvo ni od političara koji se javno zalaže za usmrćivanje bolesnoga nerođenog djeteta, čak i kad to dijete može preživjeti izvan majčine utrobe”, naglasila je Markić.

Usto, posebno je naglasila da su i organizatori i sudionici Hoda za život građani Zagreba koji plaćaju porez i kako očekuju jednak tretman za sve inicijative, spomenuvši primjer Grada Slavonskog Broda koji dopušta samo isticanje zastava Grada, Županije, Republike Hrvatske i Europske unije. “U tim je okolnostima u redu da se ne podiže zastava jedne javne manifestacije s kojom se vjerojatno gradonačelnik Slavonskog Broda osobno i slaže. Ali u ovim okolnostima, kad grad vješa zastave različitih manifestacija, i kad je Hod za život dobio potrebnu suglasnost – potpuno je neprihvatljivo nametanje jednoumlja”, upozorila je Markić.

“Grad Zagreb inače na svojim jarbolima besplatno postavlja zastave stotina javnih manifestacija, kao i zastave udruga, koncerata i događaja. Zašto bi za bilo koju od tih manifestacija bilo važno što o njoj misli Tomislav Tomašević? Mi, kao građani Zagreba, živimo u pluralnom društvu, plaćamo poreze i prireze i imamo ista prava vezana za naše aktivnosti u ovom gradu kao i svi drugi. Gradonačelnik Tomašević nema pravo stvarati građane prvog i drugog reda”, istaknula je Markić. “U ovom gradu među 600 – 700 tisuća stanovnika ima mnogo onih koji podupiru Hod za život i dolaze na njega. Svi oni, svi mi, imamo pravo biti tretirani isto kao i naši sugrađani koji podupiru i dolaze na druge manifestacije. Gospodin Tomašević privremeno upravlja ovim gradom. On nije njegov vlasnik”, dodala je.

Na pitanje novinara o ruti Hoda ove godine, potvrdila je da je okupljanje u subotu, 14. svibnja u 11 sati na Trgu Republike Hrvatske i da će se za zakonsku i svaku drugu zaštitu ljudskog života hodati Frankopanskom i Ilicom preko Trga bana Josipa Jelačića te Praškom do Zrinjevca.