Budi dio naše mreže
Izbornik

OŠ Marije i Line iz Umaga i Pazinski kolegij – Klasična gimnazija pobjednici Vjeronaučne olimpijade

Pazin (IKA)

Vjeronaučna olimpijada, natjecanje iz vjeronauka, za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Porečke i Pulske biskupije, u organizaciji Katehetskog ureda Porečke i Pulske biskupije, održano je u četvrtak, 16. ožujka u Pazinskom kolegiju – Klasičnoj gimnaziji u Pazinu.

U kategoriji osnovnih škola najbolji, sa 52,50 bodova, bili su učenici Osnovne škole Marije i Line iz Umaga: Vjeko Škarda, Tia Marković, Nika Valečić i Meri Markov pod vodstvom mentora Davora Mirkovića. Drugoplasirani, sa 47,25 bodova su učenici Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ iz Labina: Doria Salamon, Aurora Cassioli Bugarin, Noa Martinazzoli i Bartol Banišić  pod mentorstvom vjeroučiteljice Lorene Dušati, a treće mjesto osvojili su učenici Osnovne škole Dr. Mate Demarina iz Medulina: Marta Gortan, Zara Ujčić, Ivano Gec i Jan Vignjević pod mentorstvom Marine Šnobl osvojili su 41,25 bodova.

U kategoriji srednjih škola, u konkurenciji 4 ekipe, vrh ljestvice zauzela je škola domaćin, Pazinski kolegij – Klasična gimnazija. Filip Mikolčević, Paola Bašić, Emil Sušanj i Mirjam Pokrajac, pod mentorstvom dr. sc. Mihaele Lovrić svojim su znanjem osvojili 55,75 bodova. Drugoplasirani su učenici Strukovne škole iz Pule: Katarina Marinić, Ivona Banović, Martina Smoljan i Dario Zović, oni su pod mentorstvo Lorete Rabar osvojili 34,25 bodova. Trećeplasirani, učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina: Lucas Miljanović, Anika Zohil, Antonio Nović i Luka Jagičić, su pod vodstvom iste mentorice kao i drugoplasirani, Lorete Rabar, osvojili su 22,75 bodova.

Tema ovogodišnje vjeronaučne olimpijade bila je „Naša draga svetišta“.

Okupljanje sudionika bilo je u velikoj dvorani, Aula Magna, Pazinskog kolegija gdje je skup počeo intoniranjem državne himne. Uvodni pozdrav okupljenima u ime domaćina izrekao je vlč. Maksimilijan Ferlin, ravnatelj Pazinskog kolegija. On je u svom obraćanju govorio o svetištima, istaknuvši kako su to važne duhovne oaze.

Svečanom otvaranju u ime Biskupije nazočio je predstojnik dijecezanskog Katehetskog ureda preč. mr. Maksimilijan Buždon te svećenici i vjeroučitelji koji su kao mentori dopratili svoje natjecateljske ekipe.

Preč. Buždon se obratio sudionicima uvodnim pozdravom. Istaknuo je kako je vrijeme učenja i pripreme za pristupanje Vjeronaučnoj olimpijadi bilo za sve sudionike, vrijeme odricanja, ali koje donosi vrijedne plodove.

Po ispravljanju testova rezultati su objelodanili ovogodišnju ljestvicu konačnog poretka.

Ove godine nagrade su bile kipovi i biste bl. Miroslava Bulešića.