Budi dio naše mreže
Izbornik

Osamnaesti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa "Lectio divina"

Osijek (IKA)

U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju "Sveti Ivan Pavao II.", 29. svibnja 2024. održan je osamnaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. 

Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na za sve zainteresirane.

Za temu je odabran odlomak iz Ivanovog evanđelja: Mržnja svijeta na Isusove učenike (Iv 15, 18-27). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako su mržnja svijeta i progoni Isusovih vjernika konstanta povijesti Crkve. Drugačije i ne može biti, ako je Crkva Kristova, a učenici Kristovi svjedoci: “ako su mene progonili, i vas će progoniti”. Učenici, jer su životno povezani uz Isusa, dijele s njime i bolno progonstvo što ga mržnja svijeta podiže protiv njega. Progonstvo postaje znak istinske pripadnosti učenika Kristu s kojim dijele isti put, odnosno iste posljedice kršćanskog življenja. To nas međutim ne smije obeshrabriti, već učvrstiti. Kao što je Krist bio progonjen i trpio da bi ušao u vječnu slavu, tako isto mora biti sa Crkvom i s Kristovim učenicima. Utješno je što u progonstvima nismo sami. Uz nas je Branitelj, kojega Isus šalje od Oca, Duh Istine i utjehe koji je snaga onima koji vjeruju i uzdaju se u Gospodina”, naglasio je dr. Vuković.

U razmatranje se uključio i prof. dr. Krešimir Šimić koji je istaknuo kako u Ivanovom evanđelju svijet koji mrzi Isusa i njegove učenike predstavlja kosmos, ali ne u smislu svijeta kao stvorene stvarnosti, nego kao onoga što se opire Božjoj volji. Stvorena stvarnost je načelno dobra, no od Sotone, oca laži, dolazi ono što se opire Božjoj volji. Sotona je onaj koji mrzi i optužuje, a Duh Sveti, Paraklet-Branitelj, je onaj koji brani učenike i daje im snagu da svjedoče, unatoč mržnji i progonima, naglasio je dr. Šimić.

U razmatranje o tim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom koju je predvodio prof. dr. Krešimir Šimić.

Sljedeći i posljednji susret Lectio divina prije ljetne stanke, predviđen je za srijedu, 12. lipnja u 19.30 u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.